Γυναίκα στις ΗΠΑ προσποιήθηκε ότι έχει καρκίνο και απέσπασε 100.000 δολάρια από δωρεές

 

Μια γυναίκα από την Καλιφόρνια που προσποιήθηκε ότι έπασχε από καρκίνο και έλαβε πάνω από 100.000 δολάρια σε φιλανθρωπικές δωρεές από εκατοντάδες ανθρώπους καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης.

Η Amanda Christine Riley ομολόγησε την ενοχή της σε μία κατηγορία για απάτη μέσω καλωδίων, επειδή ζήτησε δωρεές από ανθρώπους μέσω διαφόρων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει στην πληρωμή θεραπειών για καρκίνο, τις οποίες ποτέ δεν έλαβε ή δεν χρειάστηκε, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Συνολικά, η κυβέρνηση εντόπισε 349 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έκαναν συνεισφορές συνολικού ύψους 105.513 δολαρίων. Η Ράιλι καταδικάστηκε σε 60 μήνες φυλάκιση στις 3 Μαΐου.

Η Ράιλι δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που πλαστογραφεί διάγνωση καρκίνου για χρήματα. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο της προσποίησης ασθένειας στο διαδίκτυο εμφανίζεται πλέον τόσο συχνά που οι ερευνητές του έχουν δώσει όνομα: “Μινχάουζεν μέσω διαδικτύου”. Ωστόσο, λίγοι φαίνεται να τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η απάτη ξεκίνησε το 2012, όταν η Riley ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχε διαγνωστεί με λέμφωμα Hodgkin. Χρησιμοποίησε το Facebook, το Instagram, το Twitter και ένα ιστολόγιο για να καταγράψει τη φανταστική της κατάσταση και να ζητήσει “επιθετικά” δωρεές για να καλύψει τα υποτιθέμενα ιατρικά της έξοδα, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αντ’ αυτού, η Riley χρησιμοποίησε τις δωρεές για να πληρώσει τα έξοδα διαβίωσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Riley κατέβαλε “μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσει την απάτη της”. Ξύρισε το κεφάλι της για να φαίνεται ότι υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, πλαστογράφησε τα ιατρικά της αρχεία, πλαστογράφησε επιστολές ιατρών και ιατρικές βεβαιώσεις και έπεισε μέλη της οικογένειάς της να υποστηρίξουν τους ψευδείς ισχυρισμούς της.

Το σχέδιο της Riley συνεχίστηκε για 7 χρόνια, μέχρι το 2019, όταν η εξαπάτησή της αποκαλύφθηκε από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Προσόδων και του Αστυνομικού Τμήματος του Σαν Χοσέ. Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Ιούλιο του 2020 και δήλωσε ένοχη τον Οκτώβριο του 2021.

Εκτός από την έκτιση ποινής φυλάκισης 5 ετών, η Riley πρέπει να επιστρέψει τα 105.513 δολάρια και να υποβληθεί σε 3 χρόνια επιτήρησης μετά την αποφυλάκισή της.