Γυναίκα θεραπεύτηκε από τον ιό HIV με νέα πρωτοποριακή θεραπεία

Μια γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε το τρίτο άτομο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV. Αντιμετωπίστηκε με μια νέα μέθοδο: μεταμόσχευση με αίμα ομφάλιου λώρου που ανοίγει τη δυνατότητα θεραπείας περισσότερων ανθρώπων διαφορετικών φυλετικών καταβολών από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η νέα προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει περισσότερους ανθρώπους με διαφορετικό φυλετικό υπόβαθρο. 

Η γυναίκα, η οποία είχε επίσης λευχαιμία, έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου για να θεραπεύσει τον καρκίνο της. Προήλθε από εν μέρει ταιριαστό δότη, αντί της τυπικής πρακτικής της εύρεσης δότη μυελού των οστών παρόμοιας φυλής και εθνικότητας με αυτόν του ασθενούς. Έλαβε επίσης αίμα από έναν στενό συγγενή της για να παράσχει στο σώμα της προσωρινή ανοσολογική άμυνα όσο γινόταν η μεταμόσχευση.

Η γυναίκα διέκοψε την αντιρετροϊκή θεραπεία 37 μήνες μετά τη μεταμόσχευση και, περισσότερο από 14 μήνες αργότερα, εξακολουθεί να μην δείχνει σημάδια HIV στις εξετάσεις αίματος. Άλλοι δύο άνθρωποι απαλλάχθηκαν από τον ιό HIV μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών για θεραπεία καρκίνου.

Το φύλο και το φυλετικό υπόβαθρο του νέου κρούσματος σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για τον HIV, είπαν οι ερευνητές.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV θεωρείται ότι εξελίσσεται διαφορετικά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις HIV στον κόσμο, αποτελούν μόνο το 11 τοις εκατό των συμμετεχόντων σε δοκιμές θεραπείας.

Αυτή η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει την υπόσχεση θεραπείας σε περισσότερα οροθετικά άτομα, ανεξάρτητα από τη φυλή ή την εθνικότητα τους.

Ισχυρά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον HIV, αλλά η θεραπεία είναι το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας δεκαετιών. Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV και περίπου το 73 τοις εκατό από αυτούς λαμβάνουν θεραπεία.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν είναι ρεαλιστική επιλογή για τους περισσότερους ασθενείς. Τέτοιες μεταμοσχεύσεις είναι εξαιρετικά επεμβατικές και επικίνδυνες, επομένως γενικά προσφέρονται μόνο σε άτομα με καρκίνο που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές.

Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο δύο γνωστές περιπτώσεις θεραπείας του HIV. Αναφερόμενος ως «Ο ασθενής του Βερολίνου», ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν έμεινε χωρίς ιούς για 12 χρόνια, έως ότου πέθανε το 2020 από καρκίνο. Το 2019, ένας άλλος ασθενής, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε ως Adam Castillejo, αναφέρθηκε ότι θεραπεύτηκε από τον ιό HIV, επιβεβαιώνοντας ότι η περίπτωση του κ. Brown δεν ήταν τυχαία.

Και οι δύο άνδρες έλαβαν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών από δότες που έφεραν μια μετάλλαξη που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV. Η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί μόνο σε περίπου 20.000 δότες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.

HIVfront-stories