Η αιφνίδια μείωση του εισοδήματος συνδέεται με καρδιαγγειακά

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το επιστημονικό περιοδικό Circulation, οι νεαροί ενήλικες με δύο ή περισσότερες σημαντικές μειώσεις εισοδήματος κατά τη διάρκεια μιας δεκαπενταετούς περιόδου, είχαν πάνω από δύο φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς, σε σύγκριση με εκείνους με πιο σταθερό εισόδημα.

“Η μείωση του εισοδήματος μπορεί να είναι πολύ αγχωτική”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Tali Elfassy από το Πανεπιστήμιο του Miami, στη Florida. “Σκεφτείτε τη μέση αμερικανική οικογένεια. Μια μείωση των εισοδημάτων από 5.000 έως 10.000 δολάρια μπορεί να είναι πραγματικά καταστροφική”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 3.937 ανθρώπους ηλικίας από 23 έως 35 ετών σε βάθος 15ετίας (από τη μελέτη CARDIA), στη διάρκεια της οποίας ερευνήθηκαν οι περιπτώσεις, που το εισόδημα των συμμετεχόντων έκανε “βουτιά” κατά τουλάχιστον 25%.

Η κατάσταση της υγείας τους ελεγχόταν κάθε έξι μήνες. Μεταξύ του 2005 και του 2015, τα άτομα με πολλαπλές μειώσεις εισοδήματος είχαν περισσότερο από δυόμισι φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 92% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με όσους είχαν σταθερούς μισθούς.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν, επίσης, στον αντίκτυπο που θα είχε ένα μεγαλύτερο οικονομικό χτύπημα – απώλεια περισσότερων από 20.000 δολαρίων – για τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Σε σύγκριση με άτομα χωρίς μεγάλες αλλαγές στο εισόδημα, εκείνα με τουλάχιστον μία μεγάλη μείωση ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και σχεδόν δυόμισι φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η επίδραση του στρες μπορεί να είναι θανατηφόρα και η οικονομική αστάθεια αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία.