Η ανάγκη για ΜΕΘ ανοίγει το δρόμο για σύσφιξη σχέσεων Δημοσίου-Ιδιωτών

Τις προηγούμενες ημέρες από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας αλλά και των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών, διαπιστώθηκε η μεγάλη σημασία της συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας. Η ανάγκη για κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έφερε τις δύο πλευρές πολύ κοντά, γεγονός το οποίο μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή για διεύρυνση της συνεργασίας αυτής, τόσο μέσω της εκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών (εκτός ΕΣΠΑ) προγραμμάτων, αλλά και μέσω των ευκαιριών που δίνουν οι διαδικασίες συγχρηματοδοτούμενων έργων ΣΔΙΤ.
Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο έχει προκύψει τελευταία είναι το θέμα του κοστολογίου των ΜΕΘ. Όπως σημειώνει, στο Healthmag.gr, ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, αύριο κιόλας η ηγεσία του υπουργείου θα θέσει το θέμα αυτό στον εκπρόσωπο των θεσμών, καθώς τόσο ο αναπληρωτής υπουργός υγείας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παραδέχονται ότι το κοστολόγιο είναι υψηλό όταν η αποζημίωση είναι «εξωπραγματική» δηλαδή πολύ χαμηλή. Έτσι η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει είτε να αυξηθεί η τιμή για το νοσήλιο στις ΜΕΘ ή να καταργηθεί το rebate και clawback σ’ αυτές τις υπηρεσίες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσήλιο για τις ΜΕΘ αποζημιώνεται με 700 ευρώ για τις 3 πρώτες μέρες, από την 4η έως την 15η μέρα με 550 ευρώ και από την 15η μέρα και μετά με 300 ευρώ. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, τα έξοδα για την ημερήσια νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι της τάξης των 900-1000 ευρώ, ενώ ουσιαστικά η τιμής αποζημίωσης, μεσοσταθμικά, κατέρχεται στα 120 ευρώ, μετά από την παρακράτηση του 10% από τον ΕΟΠΥΥ, το rebate και το clawback. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η παραμονή σε ΜΕΘ είναι αρκετών ημερών.
Πέρα από το ζήτημα των κοστολογίων, οι κλινικάρχες σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών με τα Δημόσια Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα πανεπιστήμια ώστε να ευνοηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα οι περισσότερες κλινικές λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν προγράμματα το οποία μπορούν να δοθούν σε μονάδες υγείας, απευθείας από τις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των κλινικών έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση για τον ΕΟΠΥΥ. Βασικό είναι να δημιουργηθεί η κάρτα ασθενή ώστε να γίνονται λιγότερες εξετάσεις και να μειωθούν έτσι τα κόστη. Να επιτευχθεί επίσης διασύνδεση ανάμεσα στις μονάδες η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
ΣΕΚ
Στο τομέα των συνεργιών που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τα έργα ΣΔΙΤ, αναφέρεται ο κ. Βασίλης Μπαρδής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών. Ο κ. Μπαρδής κωδικοποιώντας τη ανάγκη αυτή αναφέρει ότι στην Υγεία, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες (εγχώριες και όχι μόνο) και ταυτόχρονα οι διαθέσιμοι πόροι (κρατικοί για την υγεία) είναι ελάχιστοι, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Τα ΣΔΙΤ επίσης: αποτελούν ευκαιρία για επενδύσεις (τουρισμός), μπορούν να δημιουργήσουν «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού, να αξιοποιήσουν επίσης καλυτέρα πόρους από την ΕΕ, να ωθήσουν στην ανάπτυξη άλλων κλάδων σχετιζόμενων με την υγεία, να προωθήσουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό γιατρών και φυσικά να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του συστήματος και να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες.
Ο κ. Μπαρδής αναφέρει ότι έχουν αναπτυχθεί πάνω από 20 διαφορετικές μορφές ΣΔΙΤ και πάνω από 10 διαφορετικά μοντέλα σε πολλές χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Νορβηγία, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Ιταλία και Ουγγαρία
Ειδικότερα σχετικά με τις μορφές ΣΔΙΤ αναφέρει ότι θα μπορούσε να επιτραπεί η εγκατάσταση ιδιωτικής πτέρυγας εντός ενός Δημόσιου Νοσοκομείου, να λειτουργήσουν υποστηρικτικές κλινικές ή μη κλινικές υπηρεσίες του νοσοκομείου από ιδιώτη, να ανατεθεί το management, να γίνεται χρηματοδότηση, κατασκευή και ενοικίαση του νοσοκομείου στο Δημόσιο ή να επιτραπεί η «Αγορά» Δημόσιου νοσοκομείου και συνέχιση της λειτουργίας του εντός του συστήματος Υγείας όπως και να γίνει κάποιος συνδυασμός των επιλογών αυτών.

Εξωστρέφεια
Μια ακόμη προοπτική για την ανάπτυξη αποτελεί ο Ιατρικός Τουρισμός. Μάλιστα, η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε τις ενώσεις των κλινικών σχετικά με το ενδιαφέρον κινέζων να έρθουν στην Ελλάδα για ιατρικό τουρισμό. Επίσης λέγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για επενδύσεις κινέζων και ινδών στον κλάδο.

Χρέη
Όσον αφορά στα χρέη του Δημοσίου προς τον κλάδο, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή του 10% που δεν έχει πληρωθεί από το 2012 και μετά, ενώ οι πληρωμές για τις υποβολές του Οκτωβρίου που εκταμιεύονται, ουσιαστικά συμψηφίζονται με το clawback και το rebate του πρώτου εξαμήνου ενώ αναμένεται σήμερα να δοθεί εντολή για πληρωμή του Νοεμβρίου.
Ακόμη σχετικά με το ζήτημα του ΦΠΑ, οι κλινικάρχες μετά το ραντεβού που υπήρξε με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδη, φαίνεται ότι τελικά το υπουργείο θα καταλήξει σε μία από τις 5 προτάσεις που πρότειναν οι κλινικές και εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Αλεξιάδης. Αυτή η πρόταση είναι αντίστοιχη με ότι συμβαίνει στις εργοληπτικές εταιρείες του Δημοσίου, δηλαδή να υπάρχει ΦΠΑ στις τιμές, αλλά υπόχρεος για την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο να είναι ο λήπτης του παραστατικού δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι μπορεί να δίνεται μια διευκόλυνση στη ρευστότητα.