H καθημερινή χρήση κάνναβης επηρεάζει την υγεία της καρδιάς (έρευνα)

Η καθημερινή χρήση  κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 156.999 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 54 κατά τη διάρκεια σχεδόν τεσσάρων ετών. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έκαναν ποτέ χρήση κάνναβης, όσοι ανέφεραν καθημερινή ψυχαγωγική χρήση κάνναβης είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Η ηλικία, το φύλο κατά τη γέννηση και το ιστορικό καπνίσματος δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο.

«Υπάρχει —τουλάχιστον από αυτή τη μελέτη— η ένδειξη ότι η χρήση μαριχουάνας θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο Yakubu Bene-Alhasan, MD, MPH, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ιατρός στο Medstar Health στη Βαλτιμόρη.

Ωστόσο, όπως οι περισσότερες έρευνες για την κάνναβη, αυτή η νέα μελέτη είχε πολλούς περιορισμούς. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα παρατήρησης για να καθορίσουν μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά η αιτιότητα δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Επίσης, δεν υπήρχε καταγραφή της δραστικότητας των προϊόντων κάνναβης που χρησιμοποιήθηκαν και εάν καπνίζονταν ή καταναλώθηκαν. Άτομα στα οποία συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική κάνναβη αποκλείστηκαν επίσης από τη μελέτη.

«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν εάν ο κίνδυνος τους είναι μόνο για μαριχουάνα που δεν έχει συνταγογραφηθεί ή εάν επεκτείνεται και στη συνταγογραφούμενη μαριχουάνα. Και αυτά είναι πράγματα που μπορούν να αξιολογηθούν σε μελλοντικές μελέτες», είπε ο Bene-Alhasan.

Η χρήση κάνναβης  σχετίζεται με σοβαρά καρδιακά συμβάντα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Σε μια άλλη νέα μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν διαταραχή της χρήσης κάνναβης είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρό καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ νοσηλεύονται.

Η μελέτη περιλάμβανε 28.535 ενήλικες άνω των 65 ετών και κανένας από αυτούς δεν ήταν καπνιστής.

Ο Avilash Mondal, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ιατρός στο Νοσοκομείο Nazareth στη Φιλαδέλφεια, είπε στο Verywell ότι η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους, καθώς η νόμιμη φαρμακευτική χρήση κάνναβης κυκλοφορεί τώρα εδώ και δεκαετίες.

Όπως και η προηγούμενη μελέτη, έτσι και αυτή η νέα έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα παρατήρησης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό μιας αιτιώδους σχέσης.

«Δεδομένου ότι εξακολουθούμε να βρίσκουμε συσχετίσεις, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που είναι ακόμα άγνωστες», είπε ο Mondal.

Γιατί η χρήση κάνναβης συνδέεται με καρδιακά προβλήματα;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Cell διαπίστωσε ότι η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, προκάλεσε φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στα ανθρώπινα κύτταρα και σχηματισμό πλακών στις αρτηρίες των εργαστηριακών ποντικιών.

«Αυτό που γίνεται εμφανές από την κλινική βιβλιογραφία είναι ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και της μαριχουάνας ή της κάνναβης. Και αυτός ο σύνδεσμος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ισχυρότερος από τον σύνδεσμο με τον απλό  καπνό», δήλωσε ο Mark J. K. Chandy, MD, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Western University στο Οντάριο του Καναδά.

Σύμφωνα με τον Chandy, η THC και άλλα προϊόντα κάνναβης μπορούν να συνδεθούν με τους υποδοχείς στις αρτηρίες και να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στα αγγεία. Ακόμη και για άτομα κάτω των 50 ετών, η χρήση κάνναβης σχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς ο τρόπος χορήγησης της κάνναβης επηρεάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά το κάπνισμα μιας εξαιρετικά ισχυρής ποσότητας κάνναβης   είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Η ποσότητα της THC σε μια άρθρωση ήταν περίπου 1%–3% σε μελέτες που διεξήχθησαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είπε ο Τσάντι. Σήμερα, η ποσότητα της THC είναι απρόβλεπτη σε ένα μόνο
ηλεκτρονικό τσιγάρο, πρόσθεσε. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα  που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να περιέχουν 40-80% THC, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών.

«Μπορεί να είναι αρκετά τοξικό», είπε ο Chandy . «Δεν είναι το ίδιο είδος μαριχουάνας που θα χρησιμοποιούσαν οι γονείς ή οι παππούδες μας στο παρελθόν, έχει εξελιχθεί και οι τρόποι παράδοσης είναι δυνητικά πιο επικίνδυνοι».

 

Πηγή

καρδιάκάνναβηfront-stories