Ηπατίτιδα C: Όφελος 90 εκατ. ευρώ από τον «πρώτο γύρο» διαπραγμάτευσης.

Σε εξέλιξη, αν και με αργά, βήματα βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης φαρμάκων από την Επιτροπή ΗΤΑ και με ακόμη πιο αργά η διαδικασία διαπραγμάτευσης τιμών αποζημίωσης, με την Κυβέρνηση να επιχειρεί μέσω αυτής να μειώσει το ύψος των επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά παράλληλα να μειώσει και την επιβάρυνση των ασθενών από το ύψος της συμμετοχής τους. Σύμφωνα με τις αναφορές τόσο του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, όσο και του Β’ Αντιπροέδρου του ΕΟΦ, Ηλία Γιαννόγλου, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις τιμών γίνονται σε μια ευρεία γκάμα φαρμάκων που αφορούν κυρίως χρόνια νοσήματα, ενώ οι εξοικονομήσεις που επιδιώκονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό παράδειγμα επιτυχημένης διαπραγμάτευσης θεωρείται για την Κυβέρνηση η πρώτη διαπραγμάτευση φαρμάκων για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, το όφελος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εξασφαλίστηκαν φάρμακα για εκατοντάδες ασθενείς με κόστος σημαντικά χαμηλότερο απ’ ότι αν η αποζημίωση γινόταν στην τιμή που είχαν λάβει τα φάρμακα από τη διαδικασία τιμολόγησης.
Υπενθυμίζεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης είχαν συμμετάσχει 7 φάρμακα για την Ηπατίτιδα C και ο κλειστός προϋπολογισμός για 14 μήνες ήταν περίπου 67,5 εκατ. ευρώ. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα περίπου 50 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ήταν χωρίς διαπραγμάτευση στα 140 εκατ. ευρώ και πλέον. Βέβαια ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ δεν θα κατέβαλλε αυτό το επιπλέον ποσό αφού θα το πλήρωναν οι εταιρείες ως clawback. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι η συμφωνία εκείνης της διαπραγμάτευσης έχει λήξει από το τέλος Αυγούστου και πλέον ο ΕΟΠΥΥ –επίσημα- αποζημιώνει τα φάρμακα σε τιμές προ διαπραγμάτευσης, ενώ έχουν εισέλθει και νέα φάρμακα στην αγορά.

Η σημασία της διαδικασίας διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων, πρωταγωνίστησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, αν και το θέμα της συνεδρίασης αφορούσε τις εξελίξεις για το φάρμακο της συμμαχίας των χωρών που συμμετέχουν στην Διακήρυξη της Βαλέτας. Τόσο ο υπουργός υγείας όσο και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ αναφέρθηκαν στη σημασία αυτή ως μια αναγκαία διαδικασία καθώς οι νέες θεραπείες επιβαρύνουν κάθε έτος τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας για φάρμακα, κατά 7-10%.

Αν και δεν αναφέρθηκαν σε κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την τρέχουσα διαδικασία διαπραγμάτευσης, τόνισαν ότι ήδη για δεκάδες φάρμακα έχουν αποσταλεί προσκλήσεις προς τις αντίστοιχες φαρμακευτικές. Μάλιστα έχει δοθεί προτεραιότητα σε σκευάσματα που αφορούν το διαβήτη, παθήσεις του αναπνευστικού και σπάνιες παθήσεις. Δηλαδή κατηγορίες με υψηλή συμμετοχή στη δαπάνη. Χαρακτηριστικό είναι δε το παράδειγμα υψηλής αξίας φαρμάκου για την Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία.

Συμμετοχή
Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να θεσμοθετηθεί, αφορά στη σχέση διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης. Όπως εξηγεί ο Υπουργός Υγείας, επειδή η τιμή αποζημίωσης που θα προκύπτει από τη διαπραγμάτευση θα είναι εμπιστευτική, σε όσα φάρμακα ολοκληρώνουν τη διαδικασία, η συμμετοχή του ασθενή (10% ή 25%) θα μειώνεται.

Με βάση τη λογική, αυτό θα συμβαίνει, καθώς αν ο ασφαλισμένος πλήρωνε συμμετοχή επί της τιμής που θα είχε προκύψει από τη διαπραγμάτευση τότε η τιμή θα μπορούσε εύκολα να προσδιοριστεί. Από την άλλη αν ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την τιμή του Δελτίου, τότε θα ήταν άδικο για τον ασφαλισμένο να πληρώνει επί της συγκεκριμένης αναγραφόμενης τιμής καθώς το 10% ή 25% στην τιμή «καταλόγου», σε απόλυτο ποσό, αποτελεί υψηλότερο ποσοστό επί της νέας τιμής αποζημίωσης.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ακόμη ότι οι ιδιωτικές πληρωμές για φάρμακα προσδιορίζονται στα 1,8 δισ. ευρώ επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που είχε πρόσφατα παρουσιάσει και ο ΣΦΕΕ. Από αυτά τα 624 αποτελούν την επίσημη συμμετοχή των ασθενών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα (10% και 25%). Επανέλαβε επίσης και ότι από τα 624, τα 364 ήταν από τη συμμετοχή και τα 260 εκατ. ευρώ από την καταβολή της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και τιμής αποζημίωσης. Με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε μεθοδεύεται η εξίσωση των δύο τιμών και άρα η μείωση της συμμετοχής.