Η αύξηση των εισαγωγών λόγω κορονοϊού προβληματίζει, παρά τη μείωση των κρουσμάτων

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού αλλά και η διαπίστωση ότι διασωληνώνονται σταθερά ασθενείς οι οποίοι είναι εμβολισμένοι, προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η επιδημία βρίσκεται σε τάση αποδρομής όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ διαπιστώνεται αύξηση στις νέες νοσηλείες. Ειδικότερα ο οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι “Την εβδομάδα 31/1-6/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.266, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.566. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,27.

Μια εβδομάδα πριν ο οργανισμός ανέφερε ότι: οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.029, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.678. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,13.

Διαπιστώνουμε ξεκάθαρα την αύξηση εισαγωγών νέων ασθενών λόγω Μετάλλαξης Όμικρον και λιγότερα εξιτήρια. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό για την νοσηρότητα που προκαλεί αυτή την περίοδο ο ιός.

Επίσης με βάση τα στοιχεία του οργανισμού, φαίνεται η αργή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι περίπου 18.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 150.000 επίσημα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια με το δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) να είναι κοντά στο 1. Η αύξηση των μολύνσεων είναι δεδομένη.

Επίσης αν και καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων, βλέπουμε ότι αυτή σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στον αυξημένων αριθμό θανάτων. Ειδικότερα μέσα στο 2022 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού 3620 συμπολίτες μας, ενώ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 357 ασθενείς.

Να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι, μεταξύ των 515 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 395 (76.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Πριν μία εβδομάδα αναφέρονταν ότι “μεταξύ των 561 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 440 (78.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (21.57%).

Βλέπουμε ότι πλέον αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών οι οποίοι διασωληνώνονται καθώς διατηρείται σταθερός ο απόλυτος αριθμός.

Οι τοποθετήσεις των Ειδικών

Με βάση τα παραπάνω τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, χθες με μια λιτή ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας σημείωναν ότι “στη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή επιφυλάσσεται για την επανεξέταση των απαγορεύσεων για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του καρναβαλιού, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα αλλά και των όρθιων θαμώνων στην εστίαση. Όμως ακόμη τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι στο επίπεδο εκείνο που να δικαιολογούν την άρση των περιορισμών.

Αν και το σκεπτικό των εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν τον γνωρίζουμε  τα όσα σημειώσαμε πιο πριν δικαιολογούν τη επιφυλακτική στάση τους.

Πέραν τον προηγούμενων επισημάνσεων αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιδημία, όπως αποδεικνύεται από τα ημερήσια κρούσματα αλλά και από την ανάλυση των λυμάτων, δείχνει σταθεροποιητικές ή ήπια πτωτικές τάσεις στην περιφέρεια της Αττικής, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και στην περιφέρεια. Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή αύξησης 177% του ιού στα λύματα της Πάτρας την εβδομάδα 31/1-6/2.

Παράλληλα, εξακολουθεί να μην θεωρείται έντονο το ενδεχόμενο της σοβαρής νόσησης από τη Μετάλλαξη Όμικρον, αλλά το γεγονός ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα προβληματίζει τους ειδικούς. Για το λόγο αυτό επιχειρείται να μειώνεται, όσο αυτό είναι δυνατό, η μείωση του ρίσκου της διασποράς σε ένα πληθυσμό με μη ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού.

Η απαλλαγή λοιπόν από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητά μας, αποτελεί μια δύσκολη ακόμη εξίσωση και αναμένεται να φανεί από τις επόμενες 2-3 εβδομάδες το πως θα κινηθούμε.

ΜΕΘκρούσματακορονοϊόςδιασωληνωμένοιΕΟΔΥΕΣΥ