Η άγρια ​​ζωή στον πλανήτη κινδυνεύει περισσότερο από ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με μελέτη

H άγρια ​​ζωή στον πλανήτη μπορεί να αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα από ό,τι έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν αξιολογήσει την κατάσταση περισσότερων από 147.000 φυτών και ζώων, υπάρχουν χιλιάδες είδη που θεωρούνται υπερβολικά “ελλιπή δεδομένων” για πλήρη αξιολόγηση. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα είδη δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των απειλούμενων ή απειλούμενων ειδών, που ενημερώνεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

 Μεταξύ αυτών των υποεκτιμημένων ειδών είναι ο οδοντωτός θηρευτής του ωκεανού, η φάλαινα δολοφόνος, μαζί με το ροζ  αρμαντίλο της Αργεντινής και σχεδόν 200 είδη νυχτερίδων παγκοσμίως.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η έλλειψη δεδομένων είναι μια κόκκινη σημαία – υποδηλώνοντας ότι το είδος μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί επειδή ο πληθυσμός του έχει μειωθεί, σύμφωνα με μια ομάδα διεθνών επιστημόνων που χρησιμοποίησαν δεδομένα για περιβαλλοντικές συνθήκες και ανθρώπινες απειλές για να χαρτογραφήσουν πρότυπα εξαφάνισης. απειλή μεταξύ των αξιολογούμενων ειδών.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τα 7.699 υποεκτιμημένα είδη και υπολόγισε ότι περίπου το 56% αντιμετώπιζε συνθήκες που πιθανότατα τα έβαζαν σε κίνδυνο εξαφάνισης, είπε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology.

Αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο από το 28% των παγκόσμιων ειδών που ταξινομούνται ως «απειλούμενα» από την IUCN.

Υπάρχουν εκατομμύρια περισσότερα είδη φυτών και ζώων που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ από την IUCN και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 1 εκατομμύριο από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Πολιτικής Πλατφόρμας του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος.

Από τα απειλούμενα φυτά και ζώα «με έλλειψη δεδομένων», πολλά «είναι είδη μικρής εμβέλειας σε απομακρυσμένα μέρη», με πολλά στην κεντρική Αφρική, τη Μαδαγασκάρη και τη νότια Ασία, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jan Borgelt, οικολόγος στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας. .

Η κατάσταση της φύσης «θα μπορούσε να είναι χειρότερη από ό,τι συνειδητοποιούμε εάν αυτές οι προβλέψεις είναι αληθινές», είπε.

Τα χειρότερα είναι πιθανώς τα υποεκτιμημένα αμφίβια, με περίπου το 85% να εκτιμάται ότι απειλούνται, είπε η μελέτη.

Είδη που ταξινομούνται από την IUCN ως απειλούμενα ή απειλούμενα συχνά αποτελούν εστία προστασίας από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Μελέτες όπως αυτή “τονίζουν πού πρέπει να κατανεμηθούν οι πόροι διατήρησης”, δήλωσε η Pamela Gonzalez del Pliego, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Évora στην Πορτογαλία που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή: reuters