Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, τον τρόπο ζωής, τα δημογραφικά στοιχεία και τη διατροφή σας (μελέτη)

Μια ομάδα με επικεφαλής την Δρ. Katariina Pärnänen, από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία, ξεκίνησε να μελετήσει την έκταση της αντοχής στα αντιβιοτικά που προκαλείται από διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία και τρόπο ζωής για να διευκολύνει στοχευμένες στρατηγικές για τη μείωση της εμφάνισης. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη.

Η μικροβιακή αντοχή είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε πέντε εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019 και την άμεση αιτία για περίπου 1,27 εκατομμύρια θανάτους το ίδιο έτος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικροβιακή αντοχή θα ξεπεράσει τον καρκίνο ως την κύρια αιτία θανάτου έως το 2050.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια έρευνα σε 7.098 ενήλικες χωρίς συμπτώματα. Συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από μεταγονιδιώματα του εντέρου από τους συμμετέχοντες για να κατανοήσουν πώς διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την αφθονία των γονιδίων αντίστασης στα αντιβιοτικά (ARGs).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών διαγνώσεων, μετρήσεων αίματος, συνήθους διατροφής και χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από τους συμμετέχοντες για να καταλάβουν εάν αυτοί οι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά.

Χρησιμοποίησαν μεταγονιδιώματα κυνηγετικών όπλων, μια μη στοχευμένη προσέγγιση γενετικής αλληλουχίας που εξετάζει όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, για να δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ του φορτίου γονιδίων αντίστασης στα αντιβιοτικά, της ποικιλίας και της σύνθεσης των συμμετεχόντων και διάφορων παραγόντων όπως γεωγραφία, δημογραφία, τρόπος ζωής και υγεία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χρήση αντιβιοτικών βρέθηκε να συνδέεται με υψηλότερα φορτία ARG, αλλά άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα ψυχοληπτικά φάρμακα (π.χ. οπιοειδή και βαρβιτουρικά), συνέβαλαν επίσης σε μεγαλύτερη αφθονία ARG σε κάποιο βαθμό.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά ωμά λαχανικά και πουλερικά είχαν υψηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης ARG.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η γεωγραφία, τα δημογραφικά στοιχεία και η διατροφή παίζουν υποτιμημένο ρόλο στην αντοχή στα αντιβιοτικά», δήλωσε ο Δρ Pärnänen στη μελέτη, σύμφωνα με το Science Blog. «Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κρίση αντοχής στα αντιβιοτικά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και πόλεις και μπορούν να αγοράζουν ακριβότερα είδη τροφίμων, όπως κρέας και φρέσκα προϊόντα, καθώς και φάρμακα. Μείωση ή πρόληψη Η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής θα απαιτήσει σχέδια δράσης σε εθνικό επίπεδο που υπερβαίνουν τη ρύθμιση της κακής χρήσης των συνταγών αντιβιοτικών».

αντιβιοτικά