Η απώλεια όσφρησης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να προβλέπει μη “καλή” γήρανση και επικείμενη θνησιμότητα

Οι επιστήμονες λένε ότι ο έλεγχος των ηλικιωμένων ενηλίκων για μειωμένη αίσθηση όσφρησης θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τον εντοπισμό εκείνων που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο.

Η αδυναμία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Η παρουσία δεικτών αδυναμίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας – όπως η απώλεια βάρους, η αργή ταχύτητα περπατήματος, η εξάντληση και η αδυναμία – μπορεί να υποδηλώνουν ανθυγιεινή γήρανση και επικείμενη θνησιμότητα.

Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι η απώλεια της όσφρησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Εξετάζοντας περαιτέρω αυτό, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins συγκέντρωσαν δεδομένα από 1.160 ηλικιωμένους που εγγράφηκαν στο National Social Life, Health, and Aging Project μεταξύ 2015 και 2016. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 76.

Αρχικά, η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα για να καθορίσει τις βαθμολογίες αδυναμίας του συμμετέχοντος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε πέντε αρώματα για να μετρήσουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν την παρουσία μιας μυρωδιάς και έξι αρώματα για να καθορίσουν πόσο καλά οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανιχνεύσουν και να ονομάσουν μια μυρωδιά.

Μετά την αντιστοίχιση των αποτελεσμάτων της μυρωδιάς με τις βαθμολογίες αδυναμίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατάσταση αδυναμίας μειώθηκε καθώς αυξάνονταν οι βαθμολογίες όσφρησης και ευαισθησίας. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες με καλύτερη όσφρηση είχαν λιγότερη αδυναμία και βελτιωμένη υγεία και ανθεκτικότητα από εκείνους με μειωμένη όσφρηση.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με τις περισσότερες οσφρητικές διαταραχές ήταν και οι πιο αδύναμοι.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η απώλεια όσφρησης θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για αδυναμία σε ηλικιωμένους ενήλικες. Σημειώνουν επίσης ότι ο έλεγχος για την εξασθένηση της όσφρησης με απλά τεστ αρωματικών ουσιών θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος εντοπισμού ηλικιωμένων ενηλίκων που ενδέχεται να κινδυνεύουν από αδυναμία και ανθυγιεινή γήρανση. Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να εφαρμόσουν διατροφικές ή άλλες παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου , η ομάδα διερευνά επί του παρόντος εάν οι λεπτομερείς δοκιμές όσφρησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές και τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν τους ηλικιωμένους ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου στο The Journals of Gerontology .