Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1.200 παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερα από 1.200 παιδιά και εφήβους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) τη Δευτέρα.

Αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας αργότερα στη ζωή.  Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει «πεισματικά υψηλότερο» από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιεί η έκθεση.

Γιατί οι νέοι είναι τόσο ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση;

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή το σώμα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Η έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου και όζον βραχυπρόθεσμα, και σε λεπτά σωματίδια -γνωστά και ως PM 2,5- μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και την ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, το οποίο επηρεάζει το εννέα τοις εκατό των νέων στην Ευρώπη.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται επιπλέον με χαμηλό βάρος γέννησης και κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Μεταξύ του ευρύτερου πληθυσμού, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό είναι οι πιο κοινές αιτίες πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση , ακολουθούμενες από τις ασθένειες των πνευμόνων και τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το 2021, περισσότερο από το 90 τοις εκατό του αστικού πληθυσμού της ΕΕ εκτέθηκε σε επιβλαβή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης , αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση στα PM 2,5 – τον πιο επιβλαβή ρύπο για την ανθρώπινη υγεία – ήταν ακόμη υψηλότερη στο 97%. Τα λεπτά σωματίδια είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου και αναπνευστικών ασθενειών.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα PM 2,5 είναι τα χειρότερα στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία, κυρίως λόγω της καύσης στερεών καυσίμων όπως ο άνθρακας στα σπίτια και τη βιομηχανία. Περιοχές που θεωρείται ότι έχουν «πολύ κακή» ποιότητα αέρα περιλαμβάνουν τους Piotrków Trybunalski και Nowy Sacz στην Πολωνία, Slavonski Brod στην Κροατία και Cremona στην Ιταλία.

Η παρακολούθηση έδειξε ότι τα επίπεδα όζοντος και διοξειδίου του αζώτου ξεπέρασαν τις οδηγίες του ΠΟΥ σε όλες τις χώρες, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα όζοντος παρατηρήθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου και στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο Φάρο στην Πορτογαλία και η Ουμέα και η Ουψάλα στη Σουηδία κατατάχθηκαν ως οι πιο καθαρές ευρωπαϊκές πόλεις με τα χαμηλότερα μέσα επίπεδα PM 2,5.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις βλάβες από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Μέρος της Πράσινης Συμφωνίας, το Σχέδιο Δράσης Μηδενικής Ρύπανσης της ΕΕ στοχεύει στον περιορισμό των εκπομπών και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ολόκληρο το μπλοκ. Μέχρι το 2030, στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τα PM 2,5 κατά 55 τοις εκατό σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Ωστόσο, μέχρι να μειωθεί σε ασφαλή επίπεδα, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα γύρω από τα σχολεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της βλάβης στα παιδιά .

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της ποδηλατικής υποδομής και την επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή ορίων ταχύτητας όταν τα παιδιά μετακινούνται στο σχολείο ή παίζουν υπαίθρια αθλήματα.

ατμοσφαιρική ρύπανσηfront-stories