Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για πολλούς καρκίνους

Η απώλεια πολλών κιλών μέσω χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξετε ή να πεθάνετε από καρκίνο, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες.Οι παχύσαρκοι που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική είχαν τουλάχιστον δύο φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου και περισσότερες από τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με βαριά άτομα που δεν έκαναν τη διαδικασία, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS), στο Ντάλας.

Μια άλλη πολύ μεγαλύτερη μελέτη από την κλινική του Κλίβελαντ βρήκε παρόμοια, αν και μικρότερα, οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους — 32% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και 48% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 3 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Οι άνθρωποι πρέπει να χάσουν τουλάχιστον το 20% του σωματικού τους βάρους για να αποκτήσουν αυτή την προστασία κατά του καρκίνου, στόχος που είναι πολύ πέρα ​​από τον ανταγωνισμό των ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν κιλά μέσω διατροφής και άσκησης, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ali Aminian, διευθυντής της Cleveland Clinic’s. Βαριατρικό και Μεταβολικό Ινστιτούτο.

«Οι περισσότεροι ασθενείς με αλλαγή τρόπου ζωής μόνο δεν μπορούν να φτάσουν αυτό το όριο», είπε ο Aminian. «Νομίζω ότι αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι αντί να επικεντρωνόμαστε απλώς στην τροποποίηση του τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, πρέπει να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία ».

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ζουν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χειρουργική επέμβαση αλλά δεν το κάνουν», είπε ο Kothari. “Ο κύριος λόγος είναι ότι έχουν λιγότερα εμφράγματα , αλλά τώρα βλέπουμε ότι έχουν και λιγότερους καρκίνους. Γι’ αυτό ζουν περισσότερο.”

Η παχυσαρκία συνδέεται με 13 καρκίνους

Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει το κάπνισμα ως ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου στον κόσμο για την ανάπτυξη καρκίνου, δεδομένης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας, είπε ο Aminian.

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού (1,4% έναντι 2,7%), του γυναικολογικού καρκίνου (0,4% έναντι 2,6%), του καρκίνου των νεφρών (0,10% έναντι 0,80%), του καρκίνου του εγκεφάλου (0,20% έναντι 0,90%), του καρκίνου του πνεύμονα (0,20% έναντι 0,60%) και του καρκίνου του θυρεοειδούς (0,10% έναντι 0,70%), βρήκαν οι ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς παρακολούθησης, η ομάδα χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους είχε επίσης πολύ χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης οποιουδήποτε νέου καρκίνου (περίπου 5,2% έναντι λίγο περισσότερο από 12%) και υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης (93% έναντι 79%).

«Γνωρίζαμε ότι η βαριατρική χειρουργική θα μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου με βάση προηγούμενες μελέτες, αλλά αυτό που μας εξέπληξε ήταν η έκταση αυτής της μείωσης σε ορισμένους καρκίνους», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Jared Miller, γενικός και βαριατρικός χειρουργός στο Gundersen Lutheran Health System στο La Crosse.

Η μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ περιελάμβανε ακόμη περισσότερους ασθενείς, περισσότερους από 5.000 που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους έναντι περισσότερων από 25.000 που δεν υποβλήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση στο Journal of the American Medical Association.
Μετά από 10 χρόνια, το 3% των ασθενών στην ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής και το 5% της ομάδας που δεν χειρουργήθηκε ανέπτυξαν καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Περίπου το 0,8% των χειρουργικών ασθενών και το 1,4% των μη χειρουργημένων ατόμων πέθαναν από καρκίνο.Η ανάλυση έδειξε ότι η απώλεια βάρους έχει μια δοσοεξαρτώμενη σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου — όσο περισσότερο βάρος χάνετε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου, είπε ο Aminian.

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε   στη συνάντηση της ASMBS διαπίστωσε επίσης ότι η βαριατρική χειρουργική μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 37%.

Αυτή η μελέτη συνδύασε δεδομένα από 13 προηγούμενες μελέτες για χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους που παρακολούθησαν περισσότερους από 3,2 εκατομμύρια ασθενείς για έως και 10 χρόνια, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Michal Janik, γενικός και βαριατρικός χειρουργός στο Στρατιωτικό Ίδρυμα Αεροπορικής Ιατρικής στη Βαρσοβία της Πολωνίας. .

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου , αλλά αυτή η μεγάλης κλίμακας ανάλυση βρήκε ότι το αντίθετο ήταν αλήθεια, είπε ο Janik.

«Βρήκαμε κάτι που ήταν αντίθετο με εκείνες τις προηγούμενες μελέτες, επειδή πραγματοποιήσαμε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση όλων των μελετών», είπε ο Janik.Η βαριατρική χειρουργική είναι επί του παρόντος ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί το είδος της απώλειας βάρους που απαιτείται για την πρόληψη του καρκίνου, υποστηρίζουν ο Aminian και οι συνεργάτες του.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η εντατική δίαιτα και η άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε μέση απώλεια βάρους σχεδόν 9% μέσα σε ένα χρόνο, ανέφεραν στις σημειώσεις του φόντου.

Το βάρος πρέπει να μένει χαμηλό

Οι ερευνητές συμφώνησαν ότι το βάρος πρέπει να παραμείνει χαμηλό για να παραμείνει σταθερή η προστασία από τον καρκίνο και υποστήριξαν ότι σε αυτό το σημείο η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους παρέχει τα πιο ανθεκτικά οφέλη.

Ωστόσο, ο Aminian σημείωσε ότι νέα φάρμακα υπό ανάπτυξη ενδέχεται σύντομα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν αρκετά κιλά για να παρέχουν παρόμοια προστασία κατά του καρκίνου.

«Υπάρχουν νέα φάρμακα στα σκαριά που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να φτάσουν σε αυτό το 20% έως 25% απώλεια βάρους», είπε ο Aminian. «Και εάν αυτά τα φάρμακα γίνουν διαθέσιμα στους ασθενείς και προσβάσιμα στο κοινό, τότε θα πρέπει να δούμε τα ίδια αποτελέσματα».

Τα λιποκύτταρα προάγουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για διαφορετικούς τύπους καρκίνου, είπε ο Miller, συμπεριλαμβανομένης της συστηματικής φλεγμονής και των αυξημένων επιπέδων των ορμονών ινσουλίνης και οιστρογόνων.«Πιστεύουμε ότι η βαριατρική χειρουργική μέσω της απώλειας βάρους επηρεάζει έμμεσα όλους αυτούς τους διαφορετικούς μηχανισμούς, μειώνοντας έτσι τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου», είπε ο Miller.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

 

πηγή: webmed

front-storiesχειρουργική παχυσαρκίαςπαχυσαρκία και καρκίνοςπαχυσαρκία