Η EFPIA καλοσωρίζει την επιλογή της Στέλλας Κυριακίδη στη θέση της Επιτρόπου Υγείας

Της Nathalie Moll*

Η επιστολή ανάθεσης καθηκόντων της εκλεγείσας προέδρου της Κομισιόν στην Στέλλα Κυριακίδη ως Επίτροπο για την Υγεία υπογραμμίζει ορισμένες σημαντικές ευκαιρίες να προσφέρουμε περισσότερα στους ασθενείς σε όλη την Ευρώπη. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Επίτροπο Κυριακίδη και την ομάδα της, όπως και με συνεργάτες στα κράτη-μέλη, προκειμένου να διασφαλίσουμε την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα νέων θεραπειών και τεχνολογιών σήμερα, ιατρική καινοτομία για αύριο και βιώσιμα συστήματα υγείας σε μια Ευρώπη, διεθνώς ανταγωνιστική

Καλωσορίζουμε την δέσμευση να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να συμβάλουμε στη διασφάλιση της προμήθειας φαρμάκων σε προσιτές τιμές που θα καλύπτουν της ανάγκες της Ευρώπης. Η αντιμετώπιση των θεμάτων πρόσβασης και διαθεσιμότητας των φαρμάκων είναι ένας κοινός στόχος και κοινή ευθύνη της βιομηχανίας μας, των συστημάτων υγείας μας και των φορέων χάραξης πολιτικής. Οι ασθενείς περιμένουν από εμάς να συνεργαστούμε ώστε υπερβούμε τα εμπόδια στην πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα.

Πιστεύουμε ότι νέες συνεργασίες και νέοι τρόποι βελτίωσης και διεύρυνσης της πρόσβασης στη φροντίδα υγείας είναι απαραίτητοι για να βρεθούν πραγματικές λύσεις.
Πιστεύουμε ότι είναι η στιγμή για μια διαφορετικού είδους συζήτηση και η EFPIA υποστηρίζει το κάλεσμα για ένα πολυμερές Φόρουμ υψηλού επιπέδου, με αντικείμενο την καλύτερη πρόσβαση στην καινοτομία, που απηύθυνε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Υγεία. Το Φόρουμ θα συγκεντρώσει όλους τους βασικούς παράγοντες ώστε να συζητήσουν πως θα διευκολύνουν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα των νέων θεραπειών και τεχνολογιών σήμερα, ιατρική καινοτομία για αύριο και βιώσιμα συστήματα υγείας.

Η έκκληση για υποστήριξη της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας ώστε να παραμείνει καινοτόμος και παγκόσμια ηγέτης είναι βασική στο πλαίσιο του παγκόσμιου αγώνα δρόμου για την προσέλκυση επενδύσεων στο πεδίο των βιοεπιστημών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ευρώπη χρειάζεται βιομηχανική στρατηγική που εξελίσσει το ρυθμιστικό περιβάλλον, αξιοποιεί τα δεδομένα υγείας, προστατεύει το ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και υποστηρίζει τη βιώσιμη παραγωγή.

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δεδομένων της υγείας προς όφελος των ασθενών στην Ευρώπη είναι μια κοινή μας φιλοδοξία. Η προώθηση της ανταλλαγής δεδομένων υγείας και η υποστήριξη της έρευνας γύρω από νέες στρατηγικές πρόληψης ,όπως και γύρω από θεραπείες, φάρμακα, ιατρικές συσκευές και αποτελέσματα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι πολίτες έχουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων είναι ένας καλοδεχούμενος στόχος. Η βιομηχανία δεσμεύεται να συνεργαστεί με άλλους παράγοντες μέσω πρωτοβουλιών όπως η IMI (Innovative Medicines Initiative – Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων), ώστε να τεθεί η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης των δεδομένων υγείας στην έρευνα και τη φροντίδα των ασθενών.

Υποστηρίζουμε το σημείο εστίασης που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Health One κατά της μικροβιακής αντοχής και πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά των ανθεκτικών μικροβίων. Αντιστοίχως, η προτεραιότητα που έχει δοθεί στην επικοινωνία γύρω από τον εμβολιασμό, εξηγώντας τα οφέλη και πολεμώντας τους μύθους, τις παρανοήσεις και το σκεπτικισμό που συνοδεύει το θέμα είναι κρίσιμη στον αγώνα κατά των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και στην πρόληψη αχρείαστης ταλαιπωρίας που προκαλεί η εμβολιαστική διστακτικότητα.

Η Βιομηχανία είναι έτοιμη να αποτελέσει βασικός συνεργάτης της προσπάθειας του Ευρωπαϊκού Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου. Ελπίζουμε ότι η ολιστική προσέγγιση, από την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη ζωή ως επιζήσαντας του καρκίνου και την παρηγορητική φροντίδα έως και την εναρμόνιση των ερευνητικών στόχο στο πρόγραμμα Horizon Europe, θα αποτελέσει πιθανό μοντέλο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων υγείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

*Η Nathalie Moll είναι Γενική Διευθύντρια της EFPIA

EFPIA