Η ΕΚΑΠΥ ο κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για τα νοσοκομεία από αρχές του 2023

Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) γίνεται από τη νέα χρονιά ο κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανακουφιστική φροντίδα, από 1-1-2023 οι παραγγελίες φαρμάκων και η πληρωμή των προμηθευτών για όλα τα νοσοκομεία θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ΕΚΑΠΥ.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Άρης Αποστόλου, μιλώντας τη Δευτέρα στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών, με τις πληρωμές να γίνονται πλέον εντός 90 ημερών.

Σήμερα τα 107 Δημόσια Νοσοκομεία προμηθεύονται φάρμακα από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με απευθείας παραγγελίες ή μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών που τρέχει η ΕΚΑΠΥ για ορισμένα γενόσημα. Η τιμολόγηση των προμηθειών αυτών γίνεται μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε μήνα εκδίδονται περίπου … 40.000 τιμολόγια.

Στην πράξη παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα: Η καθυστέρηση των πληρωμών στις εταιρείες είναι μεσοσταθμικά στους 10-12 μήνες από την παράδοση. Επίσης, η έκδοση του rebate και του clawback καθυστερεί λόγω του πλήθους των παραστατικών και της κατακερματισμένης διαδικασίας.

Με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και πλέον οι προμηθεύτριες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνονται εντός 90 ημερών. Παράλληλα, για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα ανά πάσα στιγμή για την πορεία των παραγγελιών φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση των πόρων”, σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Η νέα διαδικασία

Οι παραγγελίες των νοσοκομείων θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ (ekapy.gov.gr), στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για τις εξής τρεις κατηγορίες φαρμάκων:

1. Φάρμακα που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα).

2. Φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (για το 2023).

3. Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.

Βασικά στοιχεία της νέας διαδικασίας είναι:

  • Η κεντρική παραγγελιοληψία.
  • Η συγκεντρωτική έκδοση τιμολογίων.
  • Ο αυτόματος υπολογισμός clawback και rebate, καθώς και η ψηφιακή παρακολούθηση των προϋπολογισμών.
  • Τα πλήρη δεδομένα ανά νοσοκομείο.
φάρμακαΕΚΑΠΥνοσοκομειακά φάρμακανοσοκομεία χώραςπαραγγελίες φαρμάκων