Η εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο χρόνια νωρίτερα

Οι επιστήμονες εργάζονται σε μια διαγνωστική εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει πέντε συνήθεις καρκίνους, αρκετά χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις τρέχουσες διαγνωστικές μεθόδους.

Η εξέταση αίματος, η οποία είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ανιχνεύει ορισμένες γενετικές “υπογραφές” που σχετίζονται με όγκους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να ανιχνεύσει πέντε τύπους καρκίνου – κόλον, οισοφάγο, ήπαρ, πνεύμονα και στομάχι – έως και τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σε σύγκριση με τη συνήθη ιατρική διάγνωση.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια του τεστ. Αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα “προσφέρουν ελπίδα”, δήλωσε ο ερευνητής Kun Zhang, καθηγητής βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

«Έχοντας μια “άνετη και γρήγορη” εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει καρκίνους νωρίτερα θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους πάσχοντες, περισσότερες επιλογές θεραπείας και ελπίζουμε ότι θα βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους», δήλωσε ο Ζανγκ.

«Στην πραγματικότητα, ένα τέτοιο τεστ είναι ένα “ιερό δισκοπότηρο” στην έρευνα για τον καρκίνο», δήλωσε ο Δρ William Cance, επικεφαλής ιατρός και επιστημονικός αξιωματικός της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Έχουν μελετηθεί αρκετές πειραματικές εξετάσεις αίματος και βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αλλά η νέα μελέτη, είπε ο Cance, είναι ένα “σημαντικό βήμα προόδου”.

«Αυτό το τεστ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ευαισθησίας που έχουν αναφερθεί και είναι σε θέση να το κάνει με ένα σχετικά μικρό δείγμα αίματος», είπε. Η εξέταση αίματος είχε ποσοστό ευαισθησίας περίπου 95% σε άτομα χωρίς συμπτώματα καρκίνου.

Ωστόσο, τόσο ο Zhang όσο και ο Cance τόνισαν ότι υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας για την πραγματική επιτυχία αυτής της απλής διαγνωστικής εξέτασης.

Η εξέταση αίματος αυτή δεν αναζητά DNA, αλλά χημικές αλλαγές στο DNA που ονομάζονται συνολικά «μεθυλίωση». «Η μεθυλίωση ελέγχει κανονικά ποια γονίδια ενεργοποιούνται “ή” απενεργοποιούνται», εξήγησε ο Cance. Τα μη φυσιολογικά πρότυπα μεθυλίωσης μπορούν να σηματοδοτήσουν την παρουσία καρκίνου.

Για να εκτιμήσει την απόδοση του τεστ, η ομάδα του Ζανγκ χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από 605 άτομα που συμμετείχαν σε μακροχρόνια μελέτη. Στην αρχή, όλοι ήταν υγιείς και απαλλαγμένοι από ενδείξεις καρκίνου. αλλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 191 διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του ήπατος, του πνεύμονα ή του στομάχου.

Συνολικά, η εξέταση αίματος ανίχνευσε καρκίνο στο 95% αυτών των ατόμων – έως και τέσσερα χρόνια πριν από την πραγματική διάγνωσή τους.

«Υπήρχαν ήδη «υπογραφές» στο αίμα τους που έδειξαν ότι είχαν καρκίνο», είπε ο Ζανγκ.

Η ακρίβεια ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, πρόσθεσε. Το τεστ μπόρεσε να ανιχνεύσει όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος, για παράδειγμα, και το 91% των καρκίνων του οισοφάγου. Το συνολικό ποσοστό ψευδώς θετικών ήταν περίπου 5%.

Προς το παρόν, η τρέχουσα δοκιμή δείχνει μόνο εάν υπάρχει ένας από τους πέντε καρκίνους – και όχι συγκεκριμένα ποιος τύπος εντοπίζεται. Στο μέλλον, ανέφερε ο Ζανγκ, θα μπορούσε να επιτευχθεί η διεξαγωγή δοκιμών με μεγαλύτερη ακρίβεια σχετικά με τη θέση του όγκου.

Αλλά οποιαδήποτε μελλοντική εξέταση αίματος, είπε ο Cance, θα ήταν μόνο μια αρχική εξέταση: Θα πρέπει πάντα να ακολουθείται από πιο εκτεταμένες διαγνωστικές εξετάσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Ωστόσο, σημείωσε ο Cance, οι πέντε καρκίνοι που εντοπίστηκαν από αυτό το τεστ είναι όλοι θεραπεύσιμοι όταν βρεθούν νωρίς

 

Διαβάστε ακόμα:

Καρκίνος: εξατομικευμένη θεραπεία και εξατομικευμένη πρόληψη

 

 

Πηγή: Circle-health.org
καρκίνοςεξέταση αίματοςδιάγνωση καρκίνου