Η επίδραση του Nocebo επηρεάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του εμβολιασμού για τον κορονοϊό

Οι ενήλικες που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν περίμεναν χαμηλότερα οφέλη από την εμβολιασμό mRNA, υψηλότερες αρνητικές επιπτώσεις της ανοσοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας, και είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και τάσης για καταστροφή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε. βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο αντίκτυπος αυτών των πεποιθήσεων και των ψυχολογικών προδιαθέσεων είναι παραδείγματα ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως «φαινόμενο nocebo».

Το  ερευνητικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο  JAMA Network Open , βρήκε επίσης υψηλότερες προσδοκίες για συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν οι συμμετέχοντες τις είχαν βιώσει μετά την πρώτη τους λήψη.

Η προοπτική μελέτη περιελάμβανε 1.678 άτομα που είχαν μόλις λάβει το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 σε ένα κέντρο εμβολιασμού στο Αμβούργο της Γερμανίας, τον Αύγουστο του 2021. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής των 15 λεπτών στο κέντρο, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την πρώτη τους εμπειρία εμβολιασμού, τις τρέχουσες προσδοκίες για τα οφέλη του εμβολίου, τους κινδύνους και τους αντιληπτούς κινδύνους του COVID-19, δυσμενείς επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, μαζί με δημογραφικές πληροφορίες και την κατάσταση της υγείας. Τα ερωτηματολόγια παρακολούθησης σχετικά με το τι βίωναν στάλθηκαν ηλεκτρονικά για τις επόμενες έξι ημέρες.

Το  φαινόμενο nocebo  περιγράφει τι συμβαίνει όταν ένα άτομο ρυθμίζεται να περιμένει μια αρνητική απάντηση ή να προβλέψει αρνητικά αποτελέσματα από μια εμπειρία. Είναι το αντίθετο από το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου και μπορεί να είναι πιο ισχυρό. Το φαινόμενο nocebo υποστηρίζεται από ένα αυξανόμενο και ευρέως αποδεκτό σύνολο στοιχείων, αν και δεν έχει ερευνηθεί τόσο διεξοδικά όσο το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Για την τρέχουσα μελέτη τους, ο επικεφαλής συγγραφέας Ingmar Schäfer, Ph.D., και οι συνεργάτες του υπέθεσαν ότι διάφορα στοιχεία του φαινομένου nocebo, μαζί με τις εμπειρίες ανεπιθύμητων ενεργειών των συμμετεχόντων μετά τον πρώτο τους εμβολιασμό, θα επηρέαζαν την εμπειρία τους από το δεύτερο εμβόλιο. Τα ευρήματά τους το επιβεβαίωσαν, με μία εξαίρεση: Η παρατήρηση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών σε άλλους μετά τον εμβολιασμό δεν έκανε στατιστικά σημαντική διαφορά.

Η διατήρηση χαμηλότερων προσδοκιών για τα οφέλη του εμβολιασμού και η εμφάνιση πιο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από την πρώτη εμβολιασμό σχετίστηκαν ισχυρότερα με αναφορές συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών (όπως πονοκέφαλος, πόνος στα άκρα, πόνος στις αρθρώσεις ή πυρετός) μετά τη δεύτερη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες και όσες έκαναν το εμβόλιο Moderna σε αντίθεση με το Pfizer είχαν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν συζήτησαν αυτά τα δεδομένα. Μεταξύ των περιορισμών της μελέτης που αναφέρθηκαν ήταν ότι το 83% των συμμετεχόντων ήταν κάτω των 50 ετών, με διάμεση ηλικία τα 34.

Τα αποτελέσματα του Nocebo μετά τον εμβολιασμό έχουν βρεθεί ότι προκαλούνται από τρεις κύριους μηχανισμούς (όλοι από τους οποίους, έγραψαν οι συγγραφείς, υπήρχαν στο δείγμα τους):

  • μάθηση (από προσωπικές προηγούμενες εμπειρίες του εμβολίου COVID-19),
  • ατομικές προσδοκίες (σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες του εμβολιασμού) και την
  • εσφαλμένη απόδοση των συμπτωμάτων (οι συμμετέχοντες που ανέφεραν μεγαλύτερη σοβαρότητα των βασικών συμπτωμάτων ανέφεραν επίσης υψηλότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το δεύτερο εμβόλιο).

Είπαν ότι οι αλληλεπιδράσεις ιατρού-ασθενούς και οι δημόσιες εκστρατείες εμβολίων ενδέχεται να ωφεληθούν από τις γνώσεις τους, ενοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τα εμβόλια COVID-19.

«Πιθανώς αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση πληροφοριών για τις αρνητικές επιπτώσεις δίνοντας έμφαση στην πιθανότητα να είναι απαλλαγμένες από αρνητικές επιπτώσεις, με επεξεργασία των αναμενόμενων θετικών επιπτώσεων και των μηχανισμών λειτουργίας τους ή συνοδεύοντας πληροφορίες για τις δυσμενείς επιπτώσεις με συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης», έγραψαν.

Επιπλέον, «η αντιμετώπιση της εσφαλμένης απόδοσης συμπτωμάτων με τη ρητή ενημέρωση για τις επιδράσεις του nocebo (δηλαδή, «Η ανησυχία για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να εντείνει ανησυχίες όπως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. …») έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε άλλα πλαίσια στη μείωση των πειραματικά επαγόμενων επιδράσεων nocebo », είπαν οι ερευνητές.

nocebofront-storiesφαινόμενο nocebo