Η ισότητα των φύλων παρατείνει το προσδόκιμο ζωής για γυναίκες και άνδρες

Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων, ειδικά στην εκπαίδευση, βοηθά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε ότι η επί δεκαετίες πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών “εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας ” και είπε ότι εάν συνεχιστούν οι τάσεις, η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί μόνο σε 300 χρόνια από τώρα.

Ενώ τα οικονομικά και τα οφέλη για την υγεία από την ισότητα των φύλων έχουν εξεταστεί καλά, ερευνητές από το George Institute for Global Health και το Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν πώς η ισότητα των φύλων επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής (LE).

Χρησιμοποίησαν έναν τροποποιημένο παγκόσμιο δείκτη χάσματος των φύλων (mGGGI), ο οποίος μετράει την τρέχουσα κατάσταση και την εξέλιξη της ισότητας των φύλων σε τέσσερις διαστάσεις – οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, μορφωτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ανέπτυξε τον δείκτη και συμπεριέλαβε δεδομένα από 156 χώρες μεταξύ 2010 και 2021.

Οι ερευνητές απέκλεισαν τη διάσταση της υγείας για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health επειδή καλύπτει την υγιή ζωή LE. Διαπίστωσαν ότι η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση είχε την ισχυρότερη σχέση με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, σε σύγκριση με τις πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.

Το 2021, κάθε αύξηση του mGGGI κατά 10% συνδέθηκε με αύξηση 4,3 μηνών στη LE των γυναικών και 3,5 μηνών στην LE ανδρών παγκοσμίως, αλλά υπήρχαν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των περιοχών. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, μια τέτοια αύξηση μείωσε το χάσμα μεταξύ των φύλων κατά έξι μήνες, οδηγώντας ταυτόχρονα σε 13 και 16 μήνες μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και την Ωκεανία και την Υποσαχάρια Αφρική, αντίστοιχα.

«Καθώς οι χώρες σημειώνουν μεγαλύτερη πρόοδο προς την ισότητα των φύλων και δίνεται στις γυναίκες η ευκαιρία να συμμετέχουν πληρέστερα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, ολόκληρη η κοινωνία καρπώνεται την ανταμοιβή», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Cat Pinho-Gomes, MD, Honorary Research Fellow. στο The George Institute for Global Health και στο Imperial College του Λονδίνου.

Η ισότητα των φύλων έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των γυναικών.

Μια μελέτη του 2005 ανακάλυψε ότι η ανισότητα των φύλων μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς οι γυναίκες που ζουν σε πολιτείες με υψηλή οικονομική αυτονομία και καλύτερη προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης. Τα μεγαλύτερα αναπαραγωγικά δικαιώματα συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης και διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ταμείο της Κοινοπολιτείας αποκάλυψε ότι τα ποσοστά μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας ήταν 62% υψηλότερα στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου η πρόσβαση στην άμβλωση ήταν πιο περιορισμένη. Αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά όταν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις ΗΠΑ υφίστανται άνευ προηγουμένου επίθεση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε την ομοσπονδιακή προστασία στην άμβλωση.