Η ιστορική διαδρομή της μεταρρύθμισης στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη

«Η Περιπέτεια της Μεταρρύθμισης στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου και του γνωστού δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου που θα παρουσιαστεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:30, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», Σταδίου 24.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης, ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας και ο καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου, με το συντονισμό του δημοσιογράφου της εφημερίδας “Καθημερινή” Γιάννης Παλαιολόγος.

Το βιβλίο «Η Περιπέτεια της Μεταρρύθμισης στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη» πραγματεύεται τις εξελίξεις πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα όσον αφορά την εγκαθίδρυση Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα, αναφέρεται στις πρώτες προσπάθειες για το εγχείρημα αυτό από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, κατά τον Μεσοπόλεμο, μέχρι τις απόπειρες ολοκλήρωσης του ασφαλιστικού συστήματος τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Το βιβλίο εστιάζεται περισσότερο στις εξελίξεις κατά την περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση με τις πρωτοβουλίες των Σπύρου Δοξιάδη και Παρασκευά Αυγερινού και προσεγγίζει τις αντιξοότητες και τα εμπόδια εφαρμογής των σχεδίων για τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επίσης, αποπειράται να προσεγγίσει κριτικά τις ύστερες προσπάθειες επανεκκίνησης της υγειονομικής μεταρρύθμισης τις τελευταίες δεκαετίες από τον Αλέκο Παπαδόπουλο και πρόσφατα από άλλους, υπό το καθεστώς της εποπτείας.

Παρά τις πολιτικές και άλλες διαφορές, ο κοινός τόπος όλων υπήρξε η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας σε συνύπαρξη και συμπληρωματικότητα με τον ιδιωτικό τομέα.

Τα κύρια εμπόδια στο εγχείρημα αυτό ήταν αφενός το ιατρικό σώμα με τους διαφορετικούς τρόπους έκφρασης ως συνδικαλιστικό κίνημα και ως ιατρική ελίτ και αφετέρου η συντηρητική στάση των πολιτικών κομμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η πλήρης εγκαθίδρυση του ΕΣΥ δεν κατέστη εφικτή, σύμφωνα τουλάχιστον με την αρχική του επαγγελία, εντούτοις συνέβαλε στη μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών.

μεταρρύθμιση ΕΣΥβιβλίοΓιάννης Κυριόπουλος