Η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ

  • Η καλή χοληστερόλη ή η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι απαραίτητα για την υγεία. Ωστόσο, η επίδραση της HDL στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητή.
  • Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να λειτουργούν στην καθημερινή ζωή. Οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για την ανάπτυξη θεραπειών και την κατανόηση της πάθησης.
  • Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών μικρής υψηλής πυκνότητας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Τα άτομα που το έχουν μπορεί να ξεχνούν και να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα της καθημερινής ζωής. Επί του παρόντος, η διαταραχή δεν έχει θεραπεία. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται η ασθένεια, πώς να την αποτρέψουν και πώς να την αντιμετωπίσουν καλύτερα.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Associationπροσφέρει νέα γνώση. Οι ερευνητές μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ των μικρών HDL ή της «καλής» χοληστερόλης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι υψηλότερα επίπεδα μικρής HDL συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.

Τι είναι η «καλή» χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που χρειάζεται το σώμα σας. Για παράδειγμα, το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη για να παράγει ορισμένες ορμόνες, να αφομοιώσει σωστά τα τρόφιμα και να δημιουργήσει νέα κύτταρα. Το σώμα παράγει χοληστερόλη, αλλά οι άνθρωποι μπορούν επίσης να την πάρουν από πηγές τροφίμων.

Όπως σημειώνεται από τηνΑμερικανική Ένωση Καρδιάς, η χοληστερόλη υπάρχει στο σώμα σε δύο κύριες μορφές: λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Οι LDL μπορούν να συσσωρευτούν στην κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών, επομένως είναι σημαντικό ο αριθμός LDL σας να μην είναι πολύ υψηλός.

Η HDL ή η «καλή» χοληστερόλη του σώματος βοηθά στη μεταφορά της χοληστερόλης πίσω στο συκώτι, έτσι ώστε το συκώτι να μπορεί να τη διασπάσει. Αλλά οι HDL μπορούν να επηρεάσουν άλλους τομείς της υγείας με τρόπους που οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς τα επίπεδα HDL επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η HDL στον εγκέφαλο είναι ελαφρώς διαφορετική από την HDL στο υπόλοιπο σώμα.

Η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο και εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες άνω των εξήντα ετών. Επηρεάζει τα νεύρα του εγκεφάλου και σχετίζεται με τη συσσώρευση συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.  Αυτή η βλάβη προκαλεί τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ να έχουν προβλήματα μνήμης, γλώσσας και λήψης αποφάσεων. Μπορεί να είναι εξουθενωτικό και όσοι πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ συχνά χάνουν αργά την ικανότητά τους να λειτουργούν ανεξάρτητα.  Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το τι προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πώς μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερα θεραπείες.

Καλή χοληστερόλη και νόσος Αλτσχάιμερ

Η εν λόγω μελέτη περιελάμβανε 180 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη μελέτη μέσω του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (ADRC) του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και του Προγράμματος Γήρανσης του Huntington Memorial Research Institute (HMRI).

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γνωστικές λειτουργίες των συμμετεχόντων μέσω μιας ποικιλίας γνωστικών τεστ. Πήραν εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και δείγματα πλάσματος από τους συμμετέχοντες και απομόνωσαν το DNA. Οι ερευνητές εξέτασαν το γονίδιο APOE ε4 από το DNA, ένα δυναμικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των μικρών σωματιδίων HDL στο ΕΝΥ. Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των μικρών σωματιδίων HDL συσχετίστηκαν με καλύτερη γνωστική λειτουργία μεταξύ των συμμετεχόντων. Βρήκαν αυτό το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο ακόμη και αφού λάβουν υπόψη το γονίδιο APOE ε4, την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο συγγραφέας της μελέτης Hussein Yassine σημείωσε τα ακόλουθα :

Η ανακάλυψη σωματιδίων λιπιδίων (LDL, HDL) στο αίμα οδήγησε σε πολλές προόδους στην ανακάλυψη φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Εδώ, για πρώτη φορά, μετράμε τα σωματίδια HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ως υποκατάστατο της HDL του εγκεφάλου και διαπιστώνουμε ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα μικρής HDL συσχετίζονται με καλύτερη απόδοση σε γνωστικά μέτρα.

Τώρα που έχουμε αυτόν τον βιοδείκτη, το επόμενο βήμα μας είναι να καταλάβουμε τι προωθεί τον σχηματισμό αυτών των μικρών σωματιδίων HDL στον εγκέφαλο. Τέτοιες νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε μια νέα λίστα φαρμάκων στον αγώνα μας κατά του Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερfront-storiesΚαλή χοληστερόλη