Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής συνδέεται με βελτιώσεις στη στυτική δυσλειτουργία

Μια μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με βελτιώσεις στη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο European Society of Cardiology Congress 2021.

Οι άνδρες με υπέρταση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία από τους συνομηλίκους τους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται κυρίως μια διαταραχή των μικρών αρτηριών, οι οποίες χάνουν την ικανότητα να διαστέλλονται και να αυξάνουν τη ροή.

Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στη μέση ηλικία συμβάλλει στην εμφάνισή της. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η φυσική κατάσταση συνδέεται με βελτιωμένη επιβίωση στους άνδρες με υπέρταση, ενώ η μεσογειακή διατροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά σε άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αυτή η μελέτη αξιολόγησε την τήρηση της μεσογειακής διατροφής σε μεσήλικες άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και στυτική δυσλειτουργία. Αυτό το διατροφικό πρότυπο δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο, τη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τη φυσική κατάσταση, τα επίπεδα τεστοστερόνης, τη ροή του αίματος, την αρτηριακή δυσκαμψία και τη στυτική απόδοση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 250 άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και στυτική δυσλειτουργία. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 56 έτη. Η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγιο και οι συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογία από 0 έως 55, με υψηλότερες τιμές να υποδηλώνουν μεγαλύτερη συμμόρφωση. Η ικανότητα άσκησης αξιολογήθηκε με τεστ σε διάδρομο και μετρήθηκε η τεστοστερόνη σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από τις 09:00 π.μ.

Όσον αφορά την αγγειακή υγεία, πραγματοποιήθηκε υπερηχοκαρδιογράφημα για να εκτιμηθεί η εφεδρεία στεφανιαίας ροής, η οποία υποδεικνύει την ικανότητα αύξησης της ροής του αίματος όταν χρειάζεται. Τιμές 2 ή μεγαλύτερες θεωρούνται φυσιολογικές και δείχνουν καλύτερη αγγειακή λειτουργία.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή ακαμψία χρησιμοποιώντας δύο μέτρα: τον δείκτη αύξησης και την κεντρική παλμική πίεση. Οι υψηλότερες τιμές υποδεικνύουν πιο δύσκαμπτες αρτηρίες, οι οποίες σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιακών συμβαμάτων σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία.

Η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το Sexual Health Inventory for Men (SHIM) το οποίο χρησιμοποιεί πέντε ερωτήσεις σχετικά με τη στυτική ικανότητα για να δώσει βαθμολογία από 0 έως 25, με υψηλότερες τιμές να συσχετίζονται με καλύτερη στυτική απόδοση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερη βαθμολογία μεσογειακής διατροφής (πάνω από 29) είχαν επίσης υψηλότερη αποθεματική ροή στεφανιαίας ροής και τεστοστερόνη, καλύτερη στυτική απόδοση (βαθμολογία SHIM πάνω από 14) και χαμηλότερη αρτηριακή ακαμψία.

Όταν οι σχέσεις αναλύθηκαν σύμφωνα με τη φυσική κατάσταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με μεγαλύτερη ικανότητα άσκησης (πάνω από 10 METs) είχαν υψηλότερο αποθεματικό στεφανιαίας ροής, τεστοστερόνη, βαθμολογία μεσογειακής διατροφής (πάνω από 25) και βαθμολογία SHIM (πάνω από 12) και χαμηλότερη αρτηριακή ακαμψία. .

“Στη μελέτη μας, η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με καλύτερη ικανότητα άσκησης, πιο υγιείς αρτηρίες και ροή αίματος, υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καλύτερη στυτική απόδοση. Αν και δεν εξετάσαμε μηχανισμούς, φαίνεται εύλογο ότι αυτό το διατροφικό μοτίβο μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και τη στυτική απόδοση ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζοντας την πτώση της τεστοστερόνης που εμφανίζεται στη μέση ηλικία“.  Δρ. Αθανάσιος Αγγελής, Συγγραφέας Μελέτης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα

Τα ευρήματα  της έρευνας, υποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διατήρηση πολλών παραμέτρων της αγγειακής υγείας και της ποιότητας ζωής και σε μεσήλικες άνδρες με υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία.

στυτική δυσλειτουργίαμεσογειακή διατροφήfront-stories