Σταφύλια: Η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας (μελέτη)

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη .

Το εύρημα, το οποίο ήρθε ως μέρος μιας σειράς μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods , συμπεριλήφθηκε σε έναν εκτενή κατάλογο θετικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η κατανάλωση του φρούτου στην υγεία σας.

Σύμφωνα με ερευνητές, το φρούτο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους ζουν με δυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς είναι γνωστό ότι είναι πλούσιοι σε χημικές ουσίες που ενισχύουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη.

Τα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία και προλαμβάνουν ασθένειες και καρκίνο στους ανθρώπους.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες είτε μέσα στο σώμα – φλεγμονή, για παράδειγμα – είτε έξω από το σώμα, όπως η ρύπανση, η υπεριώδης ακτινοβολία ή ο καπνός του τσιγάρου.

Τώρα, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την ανάπτυξη άνοιας βελτιώνοντας τη λειτουργία των νευρώνων ή των νευρικών κυττάρων.

Η μελέτη αυτή, ακολοουθεί τα βήματα πολλών προηγούμενων μελετών που διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο συνδέεται με διάφορες μορφές άνοιας.

Μια δεύτερη μελέτη από ερευνητές του Western New England University αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου -μια κατάσταση που προκαλείται από την αποθήκευση επιπλέον λίπους στο συκώτι- και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας κατά επιπλέον πέντε χρόνια.

Λόγω των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, η πάθηση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Και αν και σπάνια θανατηφόρο, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Τα σταφύλια καίνε επίσης θερμίδες καθώς πέπτονται, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας, σύμφωνα με την τρίτη μελέτη της ομάδας.

Οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που καταναλώνονταν συνήθως στις δυτικές χώρες, με μόνο τα μισά ποντίκια να λαμβάνουν συμπληρώματα σταφυλιού.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε την υγεία του εγκεφάλου, του ήπατος και του μεταβολισμού των ποντικών που έλαβαν συμπληρώματα σταφυλιού με εκείνα που δεν έπαιρναν.

«Προσθέτει μια εντελώς νέα διάσταση στο παλιό ρητό «είσαι ό,τι τρως», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ John Pezzuto.

Ο καθηγητής Φαρμακευτικής, ο οποίος έχει συγγράψει περισσότερες από 600 επιστημονικές μελέτες, είπε ότι τα σταφύλια αλλάζουν στην πραγματικότητα την έκφραση των γονιδίων, τα οποία περιέγραψε ως «πραγματικά αξιοσημείωτα».

Έρχεται εν μέσω μελετών σχετικά με το πώς οι άνθρωποι ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδιά τους προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της ανάπτυξης του σώματος σε όλη τη ζωή

Η άσκηση, το άγχος, η διατροφή, ο ύπνος και ο διαλογισμός πιστεύεται ότι επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων μας.

Ενώ πολλοί λαμβάνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, ο Δρ Pezzuto είπε ότι δεν είναι δυνατόν να καταναλώνετε «αρκετά» ένα αντιοξειδωτικό για να κάνετε «μεγάλη διαφορά» στην υγεία σας.

«Αλλά αν αλλάξετε το επίπεδο έκφρασης των αντιοξειδωτικών γονιδίων, όπως παρατηρήσαμε με τα σταφύλια που προστέθηκαν στη διατροφή, το αποτέλεσμα είναι μια καταλυτική απόκριση που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά».

 

πρόληψη άνοιαςfront-stories