Η κατανάλωση τροφών με πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά (μελέτη)

Η κατανάλωση τροφών με πρόσθετα σάκχαρα –όπως αναψυκτικά, παγωτά και κέικ– μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρες στα νεφρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα στις ΗΠΑ με την υψηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, είχαν σχεδόν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά.Είπαν ότι αυτή η συσχέτιση ήταν πιο διαδεδομένη στους Ασιάτες καθώς και στους ιθαγενείς Αμερικανούς.

Αλλά οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers, δεν δείχνει πώς ακριβώς τα προστιθέμενα σάκχαρα αυξάνουν τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Shan Yin, ερευνητής στο Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College, Nanchong, Κίνα , δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης και των πέτρες στα νεφρά.  «Υποδηλώνει ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρες στα νεφρά». 

Ένας στους 11 ανθρώπους θα εμφανίσει συμπτώματα πέτρας κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Ουρολογικών Χειρουργών.

Οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τον διαβήτη και το να είσαι ενήλικος άνδρας. Για τη μελέτη, ο Δρ Γιν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 28.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ (NHANES).

Η ημερήσια πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων από κάθε άτομο υπολογίστηκε από την κατανάλωση φαγητού και ποτού που αναφέρθηκε από τον ίδιο.

Έλαβαν επίσης δείκτη υγιεινής διατροφής (HEI-2015), με βάση το φαγητό που κατανάλωναν, είτε επρόκειτο για ευεργετικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είτε λιγότερο υγιεινές επιλογές όπως επεξεργασμένα δημητριακά ή κορεσμένα λιπαρά.

Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η φυλή ή η εθνικότητα, το εισόδημα, ο δείκτης μάζας σώματος, η βαθμολογία HEI-2015, η κατάσταση καπνίσματος και αν τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ιστορικό διαβήτη.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν περισσότερο από το 25% της συνολικής τους ενέργειας από πρόσθετα σάκχαρα είχαν 88% μεγαλύτερες πιθανότητες από εκείνους που είχαν λιγότερο από το 5% της συνολικής τους ενέργειας από πρόσθετα σάκχαρα.