Η κατάθλιψη Covid είναι πραγματική. Tι πρέπει να γνωρίζετε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε φέτος ότι το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25 τοις εκατό σε ολόκληρο τον κόσμο μόλις τον πρώτο χρόνο της πανδημίας του Covid-19. Και οι ερευνητές συνέχισαν να βρίσκουν περισσότερα στοιχεία ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε τον όλεθρο στην ψυχική μας υγεία: Σε μια μελέτη του 2021, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες ανέφεραν συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής μετά από μόλυνση από κορωνοϊό. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων – καθώς και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας – παραμένει υψηλός έως και ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή σας .

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πανδημία είχε τόσο τεράστιο αντίκτυπο. «Είναι ένα σεισμικό γεγονός», είπε ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Σύστημα Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις.

Οι ανησυχίες για την υγεία, η θλίψη από την απώλεια των αγαπημένων προσώπων, η κοινωνική απομόνωση και η διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων ήταν μια συνταγή στενοχώριας, ειδικά στις αρχές της πανδημίας. Αλλά σε σύγκριση με εκείνους που κατάφεραν να αποφύγουν τη μόλυνση (αλλά και αντιμετώπισαν τις δύσκολες επιπτώσεις της επιβίωσης μιας πανδημίας), οι άνθρωποι που αρρώστησαν με Covid-19 φαίνεται να είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε μια ποικιλία προβλημάτων ψυχικής υγείας.

«Υπάρχει κάτι σχετικά με τον κοροναϊό που επηρεάζει πραγματικά τον εγκέφαλο», είπε ο Δρ Al-Aly. «Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν εγκεφαλικά επεισόδια, άγχος, διαταραχές μνήμης και αισθητηριακές διαταραχές». Άλλοι πάλι δεν έχουν καθόλου νευρολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις, είπε.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν ακριβώς πώς ο κορωνοϊός αλλάζει τον εγκέφαλο, αλλά η έρευνα αρχίζει να υπογραμμίζει ορισμένες πιθανές εξηγήσεις. Μερικές μελέτες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα υποχωρεί όταν μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν. Μπορεί να καταλήξουν με φλεγμονή σε όλο το σώμα και ακόμη και στον εγκέφαλο. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο διαταράσσονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου του Covid-19, κάτι που μπορεί να επιτρέψει ακούσια τη διέλευση επιβλαβών ουσιών, επηρεάζοντας τη διανοητική λειτουργία. Και τα κύτταρα που ονομάζονται μικρογλοία, τα οποία κανονικά λειτουργούν ως οικονόμοι του εγκεφάλου, μπορεί να γίνουν αδίστακτα σε ορισμένους ασθενείς, να επιτίθενται στους νευρώνες και να βλάπτουν τις συνάψεις, είπε ο Δρ Al-Aly.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης μετά τον Covid-19 – ή μετά από οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια – είναι να έχετε μια διαγνωσμένη διαταραχή ψυχικής υγείας πριν αρρωστήσετε. Οι άνθρωποι που είχαν σοβαρά συμπτώματα Covid-19 και έπρεπε να παραμείνουν σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης, δήλωσε η Μέγκαν Χόσεϊ, ψυχολόγος αποκατάστασης που εργάζεται με ασθενείς ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Johns Hopkins.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, οι νέοι διατρέχουν δυσανάλογα τον κίνδυνο αυτοκτονικών και αυτοτραυματιστικών συμπεριφορών μετά τον Covid. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναφέρουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μετά τον Covid. Και άτομα με προϋπάρχουσες σωματικές παθήσεις, όπως άσθμα, καρκίνος και καρδιακές παθήσεις, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών μετά τον Covid.

Επιπλέον, άτομα που αντιμετωπίζουν εκτεταμένη διαταραχή ύπνου, κοινωνική απομόνωση ή σημαντική αλλαγή σε άλλες συμπεριφορές, όπως η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν ή ο τύπος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που λαμβάνουν, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη μετά τα σωματικά συμπτώματα του Covid-19 ξεθωριάζω. «Γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη πρόσθετων στρεσογόνων παραγόντων στο πιάτο σας μπορεί να προβλέψει τα συμπτώματα κατάθλιψης αργότερα», είπε ο Δρ Hosey. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση μακροχρόνιου Covid γενικά.

Ενώ βρίσκεστε στη φάση της καταπολέμησης της ιογενούς λοίμωξης, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι και πονοκέφαλος. «Όταν αισθάνεσαι φυσιολογικά απαίσια, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου», είπε ο Δρ Hosey. «Δεν θα διέγνωσα ποτέ σε κάποιον κλινική κατάθλιψη στις οξείες φάσεις μιας λοίμωξης από τον Covid».

Αλλά αν η εξάντλησή σας και το αίσθημα της κατάθλιψης επιμείνουν για δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον Covid και αρχίσουν να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες ή να επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις σας με τους άλλους, μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης, είπε ο Δρ Hosey .

Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί επίσης να βιώσουν επίμονη θλίψη, δακρύρροια, ευερεθιστότητα, αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος, προβλήματα στη σκέψη ή τη συγκέντρωση ή αισθήματα τεράστιας ενοχής, αναξιότητας ή απελπισίας. Όσοι έχουν σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να σκέφτονται συχνά τον θάνατο και να αναπτύξουν αυτοκτονικό ιδεασμό, είπε ο Δρ Hosey.

Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης μετά από λοίμωξη από Covid, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. «Δεν θα χρειαστεί όλοι να δουν έναν ψυχίατρο για να αξιολογηθούν για κατάθλιψη», είπε ο Δρ Al-Aly. Οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν αυτό που αντιμετωπίζουν με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής τους για να λάβουν επίσης βοήθεια, είπε. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αναζητήσετε βοήθεια. Και αναζητήστε βοήθεια νωρίτερα παρά αργότερα».

Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που συνήθως μπορείτε να αποτινάξετε μόνοι σας, είπε ο Δρ Hosey. Μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε διαδικτυακούς πόρους και εργαλεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και να παραγγείλετε συμπληρώματα που υπόσχονται να ηρεμήσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τον Covid ή να επιδιορθώσουν την υγεία του εντέρου σας. Αλλά πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις δεν είναι αξιόπιστες ή δεν υποστηρίζονται από στοιχεία.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε απολογισμό της διατροφής, του ύπνου και της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ. Η κατανάλωση περισσότερων θρεπτικών τροφών και η οργάνωση μιας καλής ρουτίνας ύπνου , για παράδειγμα, μπορεί να έχει ένα μικρό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση και ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία του μυαλού σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά εάν οι αλλαγές συμπεριφοράς δεν έχουν αποτέλεσμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να συστήσει θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλευγείας και ψυχικής υγείας επεκτάθηκε, είπε ο Δρ Χόσι. Αρκετές πολιτείες επιτρέπουν πλέον σε αδειοδοτημένους ψυχολόγους να παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς σε άλλες πολιτείες που αποτελούν μέρος του Psychology Interjurisdictional Compact ή PSYPACT. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αναζητήσετε πιο εύκολα έναν άτομο ή διαδικτυακό πάροχο ψυχικής υγείας, ακόμα κι αν υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένης φροντίδας στην περιοχή σας, είπε ο Δρ Hosey.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον Covid. «Η ανάρρωση από την κατάθλιψη είναι μια πολύ εξατομικευμένη διαδικασία», είπε ο Δρ Hosey. Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν μετά από μια σύντομη θεραπεία. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν υποτροπές, όπου τα συμπτώματά τους γίνονται όλο και χειρότερα και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν μια διαφορετική θεραπεία, είπε. Μερικές φορές η κατάθλιψη υποχωρεί χωρίς θεραπεία, αν και αυτό μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα με ήπιες περιπτώσεις.

«Μετά τη μόλυνση από τον Covid, θα πρέπει να κάνετε λίγο διάλειμμα και να είστε υπομονετικοί», είπε ο Δρ Hosey. «Μια μόλυνση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί».