Η Kirstie Alley πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο

 Η βραβευμένη με Emmy και Χρυσή Σφαίρα Kirstie Alley, γνωστή για τους ρόλους της στις τηλεοπτικές σειρές “Cheers” και “Veronica’s Closet”, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 71 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο που “ανακαλύφθηκε πρόσφατα”, σύμφωνα με μια οικογενειακή δήλωση .

Eκπρόσωπος της Alley επιβεβαίωσε στο CNN μέσω email την Τρίτη ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από τον θάνατό της.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού , ο οποίος περιλαμβάνει καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού, είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο το 2022, ξεπερνώντας μόνο τον καρκίνο του πνεύμονα και του βρόγχου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επιτήρησης, Επιδημιολογίας και Τελικών Αποτελεσμάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου .

Οι τακτικοί έλεγχοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ . Η ομάδα εργασίας μείωσε την ηλικία για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού στα 45 πέρυσι μετά από μια ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Οι νέες συστάσεις ισχύουν για όλες τις ηλικίες 45 έως 75 ετών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων χωρίς συμπτώματα, χωρίς προηγούμενη διάγνωση, χωρίς οικογενειακό ιστορικό πάθησης του παχέος εντέρου ή του ορθού και χωρίς προσωπικό ιστορικό πολυπόδων, που είναι όλοι βασικοί παράγοντες κινδύνου. Οι πολύποδες είναι εξογκώματα ή μικροσκοπικοί μίσχοι που μοιάζουν με μανιτάρια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Εάν αυτές οι αναπτύξεις δεν βρεθούν και αφαιρεθούν, μπορεί να γίνουν καρκινικές.

Πηγή: CNN 
Καρκίνος παχέος εντέρου