Η μάχη για τη δωρεάν διάθεση 22 εκατομμυρίων self test

Σε καλό κλίμα αλλά με …εκβιαστικές διαθέσεις εκατέρωθεν, κινούνται οι συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και φαρμακοποιών για τη διάθεση της νέας παρτίδας δωρεάν self test στους πολίτες που τα  δικαιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει άλλα 22 εκατομμύρια self test από τον κινέζο προμηθευτή που είχε αγοράσει και την προηγούμενη παρτίδα των 18 εκατομμυρίων.

Χθες, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος συναντήθηκαν στο υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος, ζήτησαν τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

“Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να συζητήσει επί του ανωτέρω αιτήματος της Πολιτείας” σημειώνει η ανακοίνωση.

Διάθεση από Super Market

Να σημειώσουμε βέβαια ότι ιδιαίτερα έντονη είναι η φημολογία για διάθεση των self test από άλλα κανάλια διανομής όπως πχ τα super market. Μια τέτοια κίνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΦ θα μπορούσε να γίνει άμεσα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανακοίνωσε η κα Αντιόπη Πάνου, προϊσταμένη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κατά τη διάρκεια του συνεδρίου HealthIT Conferenceα στην ΗΔΙΚΑ – η οποία ελέγχει την ηλεκτρονική συνατγογράφηση μέσω της οποίας δίνονται και τα self test- έχει ήδη προβλεφθεί μια ειδική πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα μπορεί να γίνεται η διανομή των self tests και από τα σούπερ μάρκετ ή άλλα κανάλια λιανικής, μετά την 1η Ιουλίου.

Εκείνο το οποίο όμως φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τα φαρμακεία, δεν είναι το ζήτημα για το τι γίνεται με τα δωρεάν self test για τα οποία λαμβάνουν 0,27 ευρώ για το καθένα από το Δημόσιο δηλαδή για το σύνολο των περίπου 50 εκατομμυρίων τεστ θα έχουν εισπράξει κατά μέσο όρο ούτε 900 ευρώ ανά φαρμακείο σε ορίζοντα 5μηνου. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με εκείνα τα τεστ τα οποία εμπορεύονται τα φαρμακεία σήμερα με κόστος 5-7 ευρώ.

Πολλοί συμπολίτες μας ακόμη και εμβολιασμένοι, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ προκειμένου να παραβρεθούν σε κάποια συγκέντρωση με άλλα άτομα. Φυσικά η λύση του self test είναι ιδιαίτερα οικονομική έναντι του rapid και φυσικά πιο άμεση.

Επίσης, με δεδομένη την πορεία των εμβολιασμών, ολοένα και λιγότεροι θα δικαιούνται self test δωρεάν. Όμως για πολλές δραστηριότητες, όπως για μετακινήσεις αλλά και για τη δική του ασφάλεια κάθε μη εμβολιασμένος πολίτης, θα αναζητήσει τη αγορά ενός αυτοδιαγνωστικού test. Η αγορά δεν φαίνεται να είναι μικρή και το να “φύγει” από το δίκτυο των φαρμακείων θα είναι πλήγμα για τα τελευταία.

φαρμακείαΒασίλης ΚοντοζαμάνηςΠανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογοςself tests