Η μετάλλαξη Δέλτα τρομάζει τους ειδικούς: Ενας μολύνει εννιά, οι εννιά μολύνουν 81 – Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι – Επιφυλακή για την Κρήτη

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ήδη επιθετικά στην Ευρώπη και θέτει σε συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις – μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.

Στην χώρα μας επικρατεί ήδη συναγερμός για την Κρήτη, όπου τα κρούσματα της Δέλτα ακολουθούν πλέον ρυθμού διπλασιασμού κάθε δέκα ημέρες, ενώ ο κύριος λόγος που η συγκεκριμένη μετάλλαξη τρομάζει τους ειδικούς είναι η πολύ υψηλή μεταδοτικότητά της.

“Ενας μολύνει εννιά, οι εννιά μολύνουν 81”

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο MEGA έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στη γρίπη», είπε, «η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81».

Πιο ευάλωτοι οι νέοι

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» φαίνεται να προσβάλλει κυρίως νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. Στάθηκε δε στην ανάγκη «να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά» και εξέφρασε την εκτίμηση πως, στο πλαίσιο αυτό, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Ως προς το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών, ανέφερε ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Από σήμερα βρίσκεται στην Κρήτη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνοδευόμενος από τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η απειλή νέου lockdown

Για νέο lockdown το φθινόπωρο εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».

Ως προς τον διαχωρισμό των εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, είπε ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο», προσθέτοντας ότι δεν στερείται κάποιος πολίτης του δικαιώματος να επισκεφθεί για παράδειγμα κάποια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα.

Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη. «Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν» τόνισε. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι στα καταστήματα για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει εμβολιαστεί

παραλλαγές του κορονοϊούΜετάλλαξη Δέλτα