Η νέα μετάλλαξη Όμικρον 2 εξαπλώνεται ραγδαία και προβληματίζει

Περίπου 2 μήνες έχουν περάσει από την περίοδο που επισημοποιήθηκε η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και που σηματοδότησε την έναρξη ενός ακόμη πανδημικού κύματος, με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επιδημική έξαρση κορονοϊού.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ειδικοί είναι το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η επικείμενη διασπορά της νέας παραλλαγής του ιού και ποια η επίπτωσή του στο ΕΣΥ.

Τα πάνω από 21.000 κρούσματα ημερησίως που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και πλέον αγγίζουν τις 27.000 αλλά και η εικόνα που αποτυπώνεται αναφορικά με την κυκλοφορία του ιού, στα λύματα, επιβεβαιώνουν την άνοδο που διαφάνηκε αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Η περίοδος εκείνη συνέπεσε και με την άρση του μέτρου της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που αποδείχθηκε τελικά ένας…επικίνδυνος συνδυασμός.

Η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών, λόγω κόπωσης και λόγω Αποκριάς, αλλά και η υπερμεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 επιδείνωσαν την επιδημιολογική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ (της προηγούμενης Πέμπτης), το στέλεχος Όμικρον 2, αντιπροσώπευε το 24% των νέων κρουσμάτων Όμικρον η οποία επίσης αντιπροσωπεύει σχεδόν το 95% των κρουσμάτων.

Προβληματισμός για τις ευάλωτες ομάδες

Ο προβληματισμός που υπάρχει στους επιστήμονες και την Κυβέρνηση, αφορά στην επίδραση του ιού στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, ιδίως εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους. Η Όμικρον 2 μεταδίδεται πολύ περισσότερο σε σχέση με την Όμικρον, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως υπερμεταδοτική, γεγονός που εξηγεί τον ρυθμό με τον οποίο αυξήθηκαν τα κρούσματα στις 27.000 (χθες) σε σχέση με την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου που είχαν καταγραφεί 16.274 κρούσματα. Δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 63%.

Ωστόσο, το θετικό θεωρείται για την ώρα το γεγονός ότι το υψηλό ιικό φορτίο δεν έχει προκαλέσει αύξηση στα περιστατικά σοβαρής νόσησης, και συνεπώς οι εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνώσεις υποχωρούν. Όμως θεωρείται σίγουρο ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών.

Η εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί, και βάσει της οποίας έχει θωρακιστεί το 75% του γενικού πληθυσμού όσο και ο μέσος όρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υψώσει πλέον ένα τείχος έναντι του κορωνοϊού που μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση, καθώς όπως υπενθύμισε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, «όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Omicron 1 ή έλαβαν την αναμνηστική δόση πριν από 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Omicron 2». O καθηγητής εκτίμησε πως η υποπαραλλαγή δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Omicron 1, αλλά μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του πέμπτου κύματος, οδηγώντας σε πάνω από 35.000 κρούσματα ημερησίως.

ΕΟΔΥκορονοϊόςνεα κρουσματαυποπαραλλαγή Όμικρον 2