Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλει την υποστελέχωση των Κ.Υ. των νησιών του Αιγαίου

Σε σχετκή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος αναφέρεται στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας του νησιού της Αμοργού και κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και τους θερινούς που ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται κατά πολύ! Συγκεκριμένα στην Αμοργό αντί για 8 ειδικευόμενους γιατρούς που θα έπρεπε να έχει το κέντρο υγείας υπάρχει ένας και άλλοι “αγροτικοί”. Παρόμοια κατάσταση επικρατρεί και στα άλλα νησιά σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.

Η ανακοίνωση

Η τραγική ιατρική υποστελέχωση του Κ.Υ Αμοργού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκοπούμενης πλήρους αποσάθρωσης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κλιμακώνει η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στο επίσημο οργανόγραμμα του Κ.Υ Αμοργού προβλέπονται 8 (οκτώ) θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ:  2 Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, 1 Καρδιολογίας, 1 Ειδικής Παθολογίας, 1 Παιδιατρικής, 1 Ορθοπαιδικής, 1 Βιοπαθολογίας και 1 Οδοντιατρικής. Υπηρετεί μόνο 1 (μία) ειδικευμένη γιατρός (Καρδιολόγος). Οι υπόλοιπες 7 θέσεις είναι κενές. Δηλαδή το Κ.Υ τόσο κατά τους θερινούς μήνες (που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται) όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες (που κάποιες μέρες λόγω κακοκαιρίας είναι δυσχερής η ακτοπλοϊκή σύνδεση αλλά και οι αεροδιακομιδές), λειτουργεί μόνο με 1 (μία) ειδικευμένη γιατρό και με νεότερους συναδέλφους θητείας υπαίθρου («αγροτικούς»), δηλαδή νέους πτυχιούχους ιατρικής που δεν έχουν κάνει ακόμα ειδικότητα. Όπως είναι αυτονόητο, το αποτέλεσμα είναι η μοναδική ειδικευμένη γιατρός να εξωθείται σε παραίτηση λόγω της υπερεφημέρευσης και της εντατικοποίησης. 

Η παραπάνω περιγραφόμενη απαράδεκτη κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης του Κ.Υ Αμοργού αφορά στον έναν ή στον άλλον βαθμό σχεδόν όλα τα ΚΥ, ΠΠΙ και ΠΙ των νησιών του Αιγαίου. Είναι σαφέστατα σκόπιμη, εξυπηρετώντας το σχέδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης – άλλωστε ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς «αλωνίζουν» με τις πλάτες των κατά καιρούς κυβερνήσεων διάφορες ιδιωτικές εταιρείες περίθαλψης που λειτουργούν ως υπεργολάβοι ιατρικής εργασίας σε συνεργασία με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς και που «παρέχουν υπηρεσίες» λίαν αμφίβολης ποιότητας και επάρκειας.

Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο Κ.Υ Αμοργού και σε όλα τα ΚΥ, ΠΠΙ, ΠΙ των νησιών του Αιγαίου.

υποστελέχωσηκέντρο υγείαςΑμοργόςΝησιά ΑιγαίουΟΕΝΓΕ