Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν

Ενώ 8 στις 10 μητέρες θηλάζουν τα νεογέννητά τους για μικρό χρονικό διάστημα, ο αριθμός πέφτει κατακόρυφα παρά τις συστάσεις των ειδικών, εν μέρει επειδή μειώνεται η παραγωγή γάλακτος.

Οι ερευνητές που διερευνούν γιατί συμβαίνει αυτό διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες που είναι παχύσαρκες, η φλεγμονή μπορεί να είναι ο ένοχος.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όταν ένα άτομο είναι παχύσαρκο, η χρόνια φλεγμονή ξεκινά από το λίπος και εξαπλώνεται σε όργανα και συστήματα σε όλο το σώμα. Και αυτή η φλεγμονή μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση των λιπαρών οξέων από το αίμα στους ιστούς του σώματος.

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι τα δομικά στοιχεία για τα λίπη που απαιτούνται για τη διατροφή ενός αναπτυσσόμενου βρέφους.

«Η επιστήμη έχει δείξει επανειλημμένα ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ των λιπαρών οξέων που τρώτε και των λιπαρών οξέων στο αίμα σας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Rachel Walker, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στις επιστήμες της διατροφής στο Penn State University. «Αν κάποιος τρώει πολλά σολομού, θα βρείτε περισσότερα ωμέγα-3 στο αίμα τους. Αν κάποιος άλλος τρώει πολλά χάμπουργκερ, θα βρεις περισσότερα κορεσμένα λιπαρά στο αίμα του».

Η μελέτη είναι από τις πρώτες που εξετάζει εάν τα λιπαρά οξέα στο αίμα βρίσκονται επίσης στο μητρικό γάλα, είπε ο Walker.

«Για τις γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, η συσχέτιση ήταν πολύ υψηλή· τα περισσότερα από τα λιπαρά οξέα που εμφανίζονταν στο αίμα ήταν επίσης παρόντα στο μητρικό γάλα.  Αλλά για τις γυναίκες με χρόνια φλεγμονή που αγωνίζονταν να παράγουν αρκετό γάλα, αυτός ο σύνδεσμος είχε σχεδόν εξαφανιστεί, είπε ο Walker.  «Αυτό είναι ισχυρή απόδειξη ότι τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να εισέλθουν στον μαστικό αδένα για γυναίκες με χρόνια φλεγμονή», πρόσθεσε.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αίμα και γάλα από μια μελέτη που διεξήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι και στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Στην αρχική μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 23 μητέρες που είχαν πολύ λίγο γάλα, παρά τις προσπάθειες τόνωσης της παραγωγής μέσω της συχνής εκκένωσης του μαστού. 20 μητέρες με μέτρια παραγωγή γάλακτος. και μια ομάδα ελέγχου 18 που θήλασαν αποκλειστικά.

Σε σύγκριση με τις άλλες μητέρες, εκείνες με πολύ λίγο γάλα είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και βιολογικούς δείκτες συστηματικής φλεγμονής.  Ενώ το γάλα και τα λιπαρά οξέα του αίματος ήταν στενά συνδεδεμένα στην ομάδα ελέγχου, αυτό δεν ίσχυε στις ομάδες με μέτρια ή πολύ χαμηλή παραγωγή γάλακτος.

«Ο θηλασμός έχει αναρίθμητα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου χρόνιων ασθενειών για τη μαμά και χαμηλότερου κινδύνου λοιμώξεων για το μωρό», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Alison Gernand, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Penn State.

«Αυτή η έρευνα μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει σε μητέρες με υψηλά κιλά και φλεγμονή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεμβάσεις ή θεραπείες που επιτρέπουν σε περισσότερες μητέρες που θέλουν να θηλάσουν να το κάνουν», είπε ο Gernand στην ανακοίνωση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν τον θηλασμό αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες του μωρού. Μόλις το 25% των μητέρων το κάνει, αναφέροντας τις εργασιακές πιέσεις και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης ως εμπόδια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Nutrition .

παχυσαρκίαμητρικός θηλασμόςfront-storiesπαχυσαρκία και θηλασμός