Η πανδημία του COVID-19 μπορεί να τελειώσει έως το 2024: Μελέτη του Yale

Η πανδημία του COVID-19 πιθανότατα θα μεταβεί στην ενδημική κατάσταση και δεν θα γίνει πλέον παγκόσμιο πρόβλημα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Yale. 

Διεξάγοντας ένα πείραμα σε αρουραίους που είναι εξίσου ευαίσθητοι στους κοροναϊούς με τους ανθρώπους, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την πιθανή τροχιά της πανδημίας COVID-19. 

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε   στο περιοδικό PNAS Nexus , οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ ανέφεραν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να δει τη μετάβαση του COVID-19 σε ενδημική κατάσταση εντός δύο ετών. 

Ενδημική είναι η κατάσταση μιας εστίας ασθένειας που είναι σταθερά παρούσα αλλά περιορίζεται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό διευκολύνει τους ειδικούς να προβλέψουν και να περιορίσουν τη διάδοσή του.

Η ελονοσία είναι ένα παράδειγμα ενδημικής νόσου. Είναι παρόν μόνο σε ορισμένες χώρες και περιοχές και δεν αποτελεί παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Columbia . 

Ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη θεωρούνται επίσης ενδημικές. Αν και πολλοί άνθρωποι τα παίρνουν κάθε τόσο, δεν είναι τόσο επιβλαβή, ειδικά επειδή διατίθενται εποχιακά εμβόλια για την καταπολέμησή τους.

Για τη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, η Zeiss και οι συνεργάτες της παρατήρησαν πώς οι άνθρωποι μεταδίδουν έναν κορωνοϊό παρόμοιο με αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα μέσω πληθυσμών αρουραίων. 

Διαμόρφωσαν το σενάριο έκθεσης με βάση την ανθρώπινη έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ενώ άλλοι βασίζονται στη φυσική τους ανοσία. 

Η ομάδα κατέληξε επίσης σε διαφορετικά μοντέλα για τους διαφορετικούς τύπους έκθεσης που βιώνουν οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, όπως η στενή επαφή και η έκθεση στον αέρα. 

«Συλλέγοντας δεδομένα για τα ποσοστά επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των αρουραίων, (οι ερευνητές) μπόρεσαν να μοντελοποιήσουν την πιθανή τροχιά του COVID-19», ανέφερε το πανεπιστήμιο σύμφωνα με το Hartford Courant . 

Ο Yale επεσήμανε ότι άλλα ζώα, όπως οι χοίροι και τα κοτόπουλα, ζουν επίσης με ενδημικούς κοροναϊούς. Αλλά μπορούν να αναπτύξουν μια μορφή προστασίας που ονομάζεται «μη αποστειρωτική ανοσία».

Η καθηγήτρια συγκριτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Yale και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Caroline Zeiss εξήγησε ότι αν και αυτός ο τύπος ανοσίας είναι «αρκετά καλός», γρήγορα εξασθενεί. 

«Και έτσι, ακόμα κι αν ένα ζώο ή ένα άτομο έχει εμβολιαστεί ή μολυνθεί, πιθανότατα θα γίνουν ξανά ευαίσθητα», εξήγησε. 

Για τη Zeiss, η μελέτη τους έδειξε ότι «με φυσική μόλυνση, ορισμένα άτομα θα αναπτύξουν καλύτερη ανοσία από άλλα». Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που εμβολιάζονται δημιουργούν προβλέψιμη ανοσία. 

Τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με τη φυσική έκθεση, οι άνθρωποι θα συσσωρεύσουν μια ανοσία που θα ωθούσε τον ιό προς την ενδημική σταθερότητα, πρόσθεσε. 

Ωστόσο, η ενδημική σταθερότητα της νόσου στις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί και από το τι θα συμβεί στον ιό αλλού. Δεδομένου ότι ο ιός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, οι μεταλλάξεις σε άλλα μέρη μπορούν να υπαγορεύσουν την κατεύθυνση της πανδημίας. 

«Αλλά νομίζω ότι συνολικά η εικόνα είναι ελπιδοφόρα. Νομίζω ότι θα είμαστε σε ενδημική σταθερότητα μέσα στα επόμενα ή δύο χρόνια», κατέληξε η Zeiss. 

front-storiesπανδημία Covid-19νέα πανδημία