Η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου

Στη Βόρεια Ινδία, ένα μείγμα επτά διαφορετικών μυκήτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αραίωση της αιθαλομίχλης που διαπερνά την πρωτεύουσα με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο.

H έναρξη της άνοιξης φέρνει ανακούφιση με περισσότερους από έναν τρόπους στο Δελχί. Ο αέρας είναι δροσερός και με τον πιο ήπιο καιρό έρχονται ελαφριές βροχές που κάνουν τη βλάστηση πιο πλούσια. Γύρω στον Απρίλιο, νοτιοδυτικοί άνεμοι σαρώνουν την περιοχή και η κουβέρτα από την έντονη αιθαλομίχλη που καλύπτει την πόλη τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες αρχίζει να διασκορπίζεται. Αλλά δεν φεύγει ποτέ πραγματικά.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο Shaheen Khokhar είναι μάρτυρας αυτού του ετήσιου κύκλου ως κάτοικος του Gurugram, νοτιοδυτικά του Δελχί στη βόρεια ινδική πολιτεία Haryana. Γύρω στον Οκτώβριο, όταν οδηγεί στην πόλη, ο αφύσικα γκρίζος, φαινομενικά συννεφιασμένος ουρανός αναδύεται χωρίς προειδοποίηση. «Το ένα λεπτό, έχει ηλιοφάνεια και το επόμενο, βυθίζεσαι σε αυτή τη σκοτεινή, καπνιστή ομίχλη», λέει. «Κάθε μέρα, βλέπουμε μια βαθιά οδυνηρή, οπτική υπενθύμιση της ρύπανσης με την οποία είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε».

Οι επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης κυμαίνονται από ερεθισμό του δέρματος και των ματιών έως σοβαρές νευρολογικές, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχίτιδα, απώλεια ικανότητας πνευμόνων, εμφύσημα, καρκίνο και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περίπου 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο .

Ο ετήσιος μέσος όρος για τη ρύπανση PM2,5 στο Νέο Δελχί ήταν ο χειρότερος από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο με μεγάλη διαφορά

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας σε όλη τη Βόρεια Ινδία, ειδικά στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί (η οποία βρίσκεται εντός της Εθνικής Πρωτεύουσας του Δελχί) και στην περιοχή γύρω από το Gurugram, πρέπει να κάνουν συχνές διακοπές. Καθώς η ρύπανση επιδεινώνεται, τα σχολεία κλείνουν για περίπου δύο εβδομάδες κάθε χρόνο. «Τα παιδιά μας φορούσαν μάσκες στο σχολείο πολύ πριν από την κρίση του Covid», λέει ο Khokhar.

Είκοσι μία από τις 30 πόλεις του κόσμου με τα χειρότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονται στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα για το 2021 . Έξι ινδικές πόλεις βρίσκονται στο top 10. Το Νέο Δελχί έχει την υψηλότερη έκθεση στον τοξικό αέρα στη χώρα. Οι άνθρωποι στην Ινδία είχαν την πέμπτη υψηλότερη ετήσια καταγραφή λεπτών σωματιδίων (PM2,5), μια ιδιαίτερα επιβλαβή μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο ετήσιος μέσος όρος για τη ρύπανση από PM2,5 στο Νέο Δελχί ήταν ο χειρότερος από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο με μεγάλη διαφορά.

Η βιομηχανική ρύπανση και οι εκπομπές των οχημάτων είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες που ευθύνονται για τον τοξικό αέρα όλο το χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Observer Research Foundation. Αλλά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, η ρύπανση γίνεται ακόμη πιο έντονη λόγω των πυρκαγιών σε γεωργικές εκτάσεις. Το 2019, οι δορυφόροι παρατήρησης της Γης της Nasa εντόπισαν αυτές τις πυρκαγιές από το διάστημα .

 

 

Πηγή: BBC