Η προηγούμενη μόλυνση από το Omicron προστατεύει από τις παραλλαγές BA.4 και BA.5

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η προηγούμενη μόλυνση με μια παλαιότερη παραλλαγή (όπως Alpha, Beta ή Delta) προσφέρει κάποια προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με BA.4 ή BA.5 και ότι μια προηγούμενη μόλυνση από το Omicron είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μελέτης που αξιολόγησε όλα τα κρούσματα COVID-19 στο Κατάρ από τότε που ξεκίνησε το κύμα μολύνσεων από BA.4 και BA.5  .

Η εργασία, η οποία δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί  τροφοδοτεί μια ευρύτερη έρευνα σχετικά με το «πώς συνδυάζονται οι διαφορετικές ανοσίες μεταξύ τους», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Laith Abu-Raddad, ένας επιδημιολόγος ασθενειών στο Weill Cornell Medicine-Qatar στη Ντόχα.

Ο καθένας έχει διαφορετικό ιστορικό ανοσίας, επειδή οι άνθρωποι έχουν λάβει διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων COVID-19 και έχουν μολυνθεί με διάφορες παραλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Διαφορετικές ιστορίες εξοπλίζουν τους ανθρώπους με διαφορετική ανοσία έναντι της επερχόμενης μόλυνσης», λέει ο Abu-Raddad. Η γνώση του πώς αυτές οι διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις αλληλεπιδρούν μέσα σε ένα άτομο θα είναι «πολύ σημαντικό για το μέλλον της πανδημίας», προσθέτει.

Φυσική ανοσία

Για να δουν πόση προστασία προσφέρει η προηγούμενη μόλυνση έναντι των δύο υποπαραλλαγών του Omicron, ο Abu-Raddad και οι συνεργάτες του ανέλυσαν κρούσματα COVID-19 που καταγράφηκαν στο Κατάρ μεταξύ 7 Μαΐου του τρέχοντος έτους – όταν BA.4 και BA.5 εισήλθαν για πρώτη φορά στη χώρα – και 4 Ιουλίου. Εξέτασαν τον αριθμό των ατόμων που ήταν γνωστό ότι είχαν μολυνθεί στο παρελθόν που βρέθηκαν θετικά ή αρνητικά για COVID-19 και προσδιόρισαν ποιες λοιμώξεις προκλήθηκαν από BA.4 ή BA.5 εξετάζοντας θετικά δείγματα δοκιμής για να δουν εάν περιείχαν πρωτεΐνη που αυτές οι υπομεταβλητές λείπουν.

Οι ταχέως εξελισσόμενες παραλλαγές του COVID περιπλέκουν τις ενημερώσεις των εμβολίων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μόλυνση με μια παραλλαγή pre-Omicron απέτρεψε την επαναμόλυνση με BA.4 ή BA.5 με αποτελεσματικότητα 28,3% και εμπόδισε τη συμπτωματική επαναμόλυνση με οποιαδήποτε υπομεταβλητή με αποτελεσματικότητα 15,1%. Η προηγούμενη μόλυνση με το Omicron χορηγούσε ισχυρότερη προστασία: ήταν 79,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη της επαναμόλυνσης BA.4 και BA.5 και 76,1% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής επαναμόλυνσης.

Αν και φαίνεται αντιφατικό να βλέπουμε ισχυρότερη προστασία έναντι οποιασδήποτε επαναμόλυνσης από τη συμπτωματική επαναμόλυνση, οι ερευνητές λένε ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με προηγούμενες μελέτες και πιθανότατα προκαλείται από τις εκτιμήσεις που έχουν μεγάλα διαστήματα εμπιστοσύνης.

Χρόνος μεταξύ των λοιμώξεων

«Είναι μια καλή μελέτη», λέει ο Kei Sato, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μόλυνσης θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα. Οι προηγούμενες παραλλαγές ήταν περισσότερο από το Omicron, το οποίο εμφανίστηκε μόλις στα τέλη του 2021. Και αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας από την ίδια ομάδα στο Κατάρ , έδειξαν ότι η φυσική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο Alex Sigal, ιολόγος στο Africa Health Research Institute στο Durban της Νότιας Αφρικής συμφωνεί. «Ο χρόνος που έχει περάσει από την αρχική σας μόλυνση είναι πολύ μικρότερος με το Omicron, επομένως δεν είναι πραγματικά μια δίκαιη σύγκριση», λέει. Η Sigal προσθέτει ότι η κατάσταση εμβολιασμού των συμμετεχόντων είναι ασαφής από τα αποτελέσματα, όπως και οι πληροφορίες σχετικά με το εάν οι πρωτογενείς λοιμώξεις έλαβαν χώρα πριν ή μετά τον εμβολιασμό, κάτι που θα μπορούσε να είναι σημαντικό.

Ο Abu-Raddad λέει ότι σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει ποιος είναι αυτή τη στιγμή πιο επιρρεπής σε επαναμόλυνση, αντί να αποδοθεί φυσική ανοσία σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος ιού. Λέει ότι ο σχεδιασμός της μελέτης ελέγχει τα αποτελέσματα του εμβολιασμού και η ομάδα διεξήγαγε μια ανάλυση ευαισθησίας για την προσαρμογή της κατάστασης του εμβολίου, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν συνεπή με τα συνολικά συμπεράσματα.

«Η ανοσία που αποκτάτε από αυτές τις λοιμώξεις του Omicron σας προστατεύει από άλλες υποκατηγορίες του Omicron σε κάποιο βαθμό», λέει ο Sigal. Ωστόσο, «ο COVID είναι παντού», προειδοποιεί ο Sato. «Μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μια νέα παραλλαγή».

πανδημία Covid-19λοίμωξη Covid-19Covid-19επαναλοιμωξηεπαναμόλυνσηfront-stories