Η ρύθμιση των βακτηρίων του εντέρου απαλλάσσει από το άγχος;

Το μικροβίωμα του εντέρου και η σχέση του με την ψυχική υγεία τώρα αρχίζει να μελετάται και τα ερωτήματα είναι πολλά. Μετα-ανάλυση Κινέζων ερευνητών απαντά στο αν η αλλαγή στο μικροβίωμα μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 21 μελέτες με πάνω από 1500 συμμετέχοντες.

Περίπου τα δύο τρίτα των μελετών αφορούσαν στις επιδράσεις των προβιοτικών στο μικροβίωμα, ενώ οι άλλες επτά μελέτες εξέτασαν μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως διατροφικές αλλαγές ή τη χρήση μη προβιοτικών συμπληρωμάτων. Και οι 21 μελέτες ενσωμάτωσαν κάποιο είδος μέτρησης του άγχους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο 36% των προβιοτικών μελετών βρέθηκε να μειώνει επιτυχώς τα συμπτώματα του άγχους, ενώ από τις μη προβιοτικές παρεμβάσεις ήταν αποτελεσματικό το 86%.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης επεσήμαναν: “Αν και μπορούμε να ρυθμίσουμε την εντερική χλωρίδα με δύο τρόπους, η μη προβιοτική παρέμβαση είναι σημαντικά καλύτερη από την προβιοτική παρέμβαση”.

Στις περιπτώσεις, που χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις θεραπείες για το άγχος συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου, τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή μόνο στις περιπτώσεις των μη προβιοτικών παρεμβάσεων.

Οι ερευνητές υποστήριξαν πως ενδέχεται οι μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της διατροφής, να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικές, επειδή έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάπτυξη των βακτηρίων στο έντερο, από ό,τι η εισαγωγή συγκεκριμένων βακτηρίων μέσω των προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Σχεδόν καμία από τις έρευνες δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες λόγω των διατροφικών αλλαγών και μόνο τέσσερις έκαναν λόγο για ξηροστομία και διάρροιες.

 

άγχοςμικροβίωμα του εντέρου