Η σωστή σειρά για τη χρήση των προϊόντων περιποίησης του δέρματός σας

Εάν χρησιμοποιείτε πολλά διαφορετικά προϊόντα περιποίησης δέρματος , μπορεί να αναρωτιέστε ποια σειρά χρήσης προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Πρωινή ρουτίνα περιποίησης δέρματος

Για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, θα πρέπει να πλένετε και να περιποιείτε το πρόσωπό σας το πρωί και ξανά το βράδυ. Το πρωί, ο στόχος σας είναι να αφαιρέσετε τη βρωμιά που εγκαθίσταται στο πρόσωπό σας τη νύχτα. Θέλετε επίσης να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης που προστατεύουν το δέρμα σας από τη ρύπανση και τη βρωμιά στον αέρα.‌
Βήμα 1. Πλύνετε το πρόσωπό σας ως το πρώτο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Το καθαρό δέρμα σας δίνει μια φρέσκια παλέτα πάνω στην οποία εφαρμόζετε τα υπόλοιπα προϊόντα. Ξεκινώντας με καθαρό δέρμα διασφαλίζει ότι οι κρέμες και οι λοσιόν δεν παγιδεύουν τη βρωμιά και τη βρωμιά στους πόρους σας, αντίθετα, διεισδύουν στο δέρμα εύκολα.

Επιλέξτε ένα καθαριστικό με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Εάν έχετε ξηρό δέρμα, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη υγρασία. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, επιλέξτε ένα καθαριστικό χωρίς λάδι.

Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να εφαρμόσετε ένα καθαριστικό με κυκλικές, ανοδικές κινήσεις. Ασκήστε απαλή πίεση, αλλά μην τρίβετε πολύ δυνατά, διαφορετικά μπορεί να καταστρέψετε το δέρμα σας. Ξεπλύνετε το δέρμα σας και στεγνώστε το πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Βήμα 2. Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πιο ξηρό από το συνηθισμένο  κάντε ελαφριά απολέπιση κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος. Δεν χρειάζεται να κάνετε απολέπιση κάθε μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό απολεπιστικό προϊόν περιποίησης ή ένα πανί με το συνηθισμένο σας καθαριστικό.

Αφού καθαρίσετε, εφαρμόστε ένα τονωτικό ή στυπτικό. Όπως κάνατε με το καθαριστικό σας, επιλέξτε ένα προϊόν με βάση τις ανάγκες του δέρματός σας. Το τονωτικό είναι συνήθως πιο ήπιο και προσφέρει πρόσθετη υγρασία. Βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του δέρματός σας για τη μείωση της παραγωγής λιπαρότητας. Χρησιμοποιήστε ένα πιο ισχυρό προϊόν όπως το στυπτικό εάν το δέρμα σας παράγει πολύ λίπος ή εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή.‌

Όταν ψωνίζετε για τονωτικό ή στυπτικό, αναζητήστε συστατικά όπως χαμομήλι, αμαμελίδα και βιταμίνη Ε. Εφαρμόστε αυτό το προϊόν περιποίησης δέρματος χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι ή επίθεμα. Κάντε μασάζ στο δέρμα σας σε μικρούς κύκλους και ασκήστε απαλή πίεση. Προσπαθήστε να μην τρίψετε το δέρμα σας.  Το δέρμα του προσώπου σας είναι λεπτό.
Βήμα 3. Η ενυδατική κρέμα είναι η επόμενη στη σειρά των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας σας. Οι ενυδατικές κρέμες έρχονται σε πολλές μορφές, όπως:‌
  • Λοσιόν
  • Κρέμες
  • Ορός
  • Ελαια
  • Τζελ

Οι ενυδατικές κρέμες προσφέρουν πολλά μεγάλα οφέλη, όπως:

  • Κάνουν το δέρμα σας απαλό
  • Προστατεύτουν το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ρύπαηνση
  • Διατηρούν την επιδερμίδα ενυδατωμένη
  • Αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος όπως ερυθρότητα ή βλάβη από τον ήλιο

Αναζητήστε μια ενυδατική κρέμα που καλύπτει τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Εάν έχετε πολύ ξηρό δέρμα, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε έναν ορό σε αυτό το βήμα. Εφαρμόστε τον ορό πριν την ενυδατική σας κρέμα. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, αναζητήστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς λιπαρά. Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα σε αυτό το βήμα με φειδώ. Όπως και στα προηγούμενα βήματα, εφαρμόστε με απαλές κυκλικές κινήσεις και μην τραβάτε το δέρμα σας.

Βήμα 4. Εάν η ενυδατική σας κρέμα δεν έχει παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF), εφαρμόστε ένα αντηλιακό στο τελευταίο βήμα της πρωινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας. Το αντηλιακό είναι σημαντικό κάθε μέρα γιατί:

  • Ο ήλιος ενέχει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους βλάβης στο δέρμα σας.
  • Μικρές ποσότητες χρόνου στον ήλιο μπορεί να φέρουν βλάβη στο δέρμα αρθοιστικά.
  • Μπορεί να περάσετε περισσότερο χρόνο έξω από ό,τι περιμένετε.
  • Ο ήλιος προκαλεί βλάβες στο δέρμα ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.
  • Μπορείτε να λάβετε έμμεση έκθεση στον ήλιο από τα παράθυρα του αυτοκινήτου ή των κτιρίων σας. ‌

Εάν φοράτε μακιγιάζ, εφαρμόστε το μετά από όλα τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Βραδινή ρουτίνα περιποίησης δέρματος

Πριν πάτε για ύπνο, πλύνετε και περιποιηθείτε ξανά το πρόσωπό σας. Η αντιμετώπιση των αναγκών φροντίδας του δέρματος είναι ο στόχος της βραδινής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος.‌

Βήμα 1. Αρχικά, αφαιρέστε το μακιγιάζ σας. Τα καθαριστικά συνήθως δεν αφαιρούν τα καλλυντικά προϊόντα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια μακιγιάζ, ειδική λοσιόν, λάδι, βάλσαμο, ό,τι ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σας.

Βήμα 2. Το καθαριστικό  είναι το επόμενο στη σειρά των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας σας. Χρησιμοποιήστε το απαλό πλύσιμο προσώπου που χρησιμοποιείτε το πρωί ή επιλέξτε αυτό που στοχεύει σε ανησυχίες του δέρματος. Εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή, αναζητήστε ένα με συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Καθώς το δέρμα σας γερνά, αναζητήστε συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ.

Βήμα 3. το Αυτό το βήμα στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι προαιρετικό. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά τονωτικό. Εάν το δέρμα σας τείνει να είναι ξηρό, μπορεί να θέλετε να το παραλείψετε.

Βήμα 4. Το τελευταίο βήμα στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης είναι μια κρέμα νύχτας. Αναζητήστε συστατικά όπως:‌

  • Βιταμίνη Α
  • Κολλαγόνο
  • Τρετινοΐνη
  • Ρετινόλη

Αν διαπιστώσετε ότι η κρέμα νυκτός σας στεγνώνει το δέρμα σας, προσθέστε μια ενυδατική κρέμα από πάνω. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν κεραμίδιο ή υαλουρονικό οξύ για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο.

Πρόσθετες συμβουλές περιποίησης του δέρματος

Περιποίηση του δέρματος μετά την εφίδρωση. Εάν ασκείστε ή κάνετε εργασίες που σας προκαλούν ιδρώτα, πλύνετε το πρόσωπό σας μετά. Η εφίδρωση μπορεί να φράξει τους πόρους σας, παγιδεύοντας βρωμιά και λιπαρότητα. Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε ολόκληρη τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μετά την εφίδρωση εκτός και αν το θέλετε. Τουλάχιστον, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα και αντηλιακό για να προστατέψετε το δέρμα σας για την υπόλοιπη μέρα.‌

Προσαρμογή για τον καιρό. Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις εποχές. Ο κρύος καιρός μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ξηρότητα και σε ανάγκη για περισσότερη υγρασία του δέρματος. Μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο το καλοκαίρι και να χρειάζεστε προϊόντα που δεν περιέχουν λάδι.

Η χρήση πάρα πολλών προϊόντων περιποίησης μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα αντιγήρανσης . Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας  μιλήστε με τον δερματολόγο σας .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

λαμπερό δέρμαδέρμα και ηλικίαπεριποίηση δέρματος ανδρώνπεριποίηση δέρματος γυναικώνκαλλυντικά προσώπουΔέρμα