Η συνεχής έκθεση σε έντονο, τεχνητό εξωτερικό φως τη νύχτα μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλοντα μολυσμένα με φως – ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για όσους δεν προστατεύονται σωστά από το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Stroke αυτή την εβδομάδα, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο εξωτερικό φως τη νύχτα είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο (μια ομάδα καταστάσεων που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού) σε σύγκριση με εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τη νυχτερινή έκθεση στο φως με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και τον καρκίνο, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει το φως και τους κινδύνους για την υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 28.302 ενήλικες που ζούσαν στην Κίνα για τη μελέτη. Αξιολόγησαν την έκθεση στο νυχτερινό φως των κατοικιών, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες που χαρτογράφησαν τη φωτορύπανση και επιβεβαίωσαν περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου από νοσοκομειακά αρχεία και πιστοποιητικά θανάτου. Από τους συμμετέχοντες, 1.278 άτομα ανέπτυξαν εγκεφαλοαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων 777 περιπτώσεων ισχαιμικού εγκεφαλικού (που προκαλείται από θρόμβο) και 133 περιπτώσεων αιμορραγικού (αιμορραγικού) εγκεφαλικού.

Οι πηγές τεχνητού φωτός περιλαμβάνουν κυρίως φως φθορισμού, πυρακτώσεως και LED, σύμφωνα με τη μελέτη. Η υπερβολική έκθεση σε αυτές τις πηγές φωτός μπορεί να καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης και να βλάψει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος διαταράσσοντας τα μοτίβα ύπνου και μειώνοντας τη διάρκεια του ύπνου , έγραψαν οι συγγραφείς – οδηγώντας τελικά σε ασθένεια.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εγκεφαλοαγγειακή νόσο. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε σωματίδια 2,5 (εκπομπές από την καύση βενζίνης, λαδιού, καυσίμου ντίζελ ή ξύλου) είχαν 41% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο σε σύγκριση με συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.

Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στα PM10 (από σκόνη και καπνό) είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη έκθεση και εκείνους με τη μεγαλύτερη έκθεση στο οξείδιο του αζώτου (εκπομπές από αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία , σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και εξοπλισμός εκτός δρόμου) είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη έκθεση.

«Πρέπει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές πολιτικές και στρατηγικές πρόληψης για να μειώσουμε την επιβάρυνση των ασθενειών από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το φως καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν στις πιο πυκνοκατοικημένες, μολυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο συγγραφέας Jian. -Bing Wang, Ph.D., ερευνητής στη δημόσια υγεία και την ενδοκρινολογία, σε μια ανακοίνωση . «Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους, ειδικά όσους ζουν σε αστικές περιοχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης αυτής της έκθεσης για να προστατευθούν από τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της».