Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει αντιβιοτικό για να νικήσει τα υπερμικροβιακά

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βρουν ένα νέο αντιβιοτικό για την εξάλειψη ενός επικίνδυνου είδους υπερμικροβίων.

Το Abaucin, το ισχυρό πειραματικό αντιβιοτικό, ήταν το τελικό αντιβιοτικό που χρησιμοποιήθηκε μετά την αξιολόγηση χιλιάδων πιθανών ουσιών και θα υποβληθεί σε περισσότερες δοκιμές προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Όπως υποστηρίζουν ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Οι ερευνητές δοκίμασαν   χιλιάδες φάρμακα με γνωστές χημικές δομές στο Acinetobacter baumannii για να ανακαλύψουν ποια θα μπορούσαν να το επιβραδύνουν ή να το σκοτώσουν. Το AI χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να διδάξει τον εαυτό του τις χημικές ιδιότητες των φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν το δύσκολο βακτήριο.  Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια και λόγω της έλλειψης νέων φαρμάκων, οι μικροοργανισμοί γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν καθώς αναπτύσσουν αντοχή σε αυτά που έχουμε. Οι ασθένειες ανθεκτικές στα αντιβιοτικά πιστεύεται ότι προκαλούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Στη συνέχεια, μια λίστα με 6.680 χημικές ουσίες των οποίων η αποτελεσματικότητα ήταν άγνωστη υποβλήθηκε στο AI. Τα ευρήματα, που αναφέρθηκαν στο Nature Chemical Biology  αποκάλυψαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειαζόταν μιάμιση ώρα για να δημιουργήσει μια σύντομη λίστα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης εννέα πολλά υποσχόμενα αντιβιοτικά σε 240 δείγματα που αξιολογήθηκαν στο εργαστήριο.

Τα πρώτα αντιβιοτικά τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα για ιατρική συνταγή μέχρι το 2030 

Πολλά αντιβιοτικά σκοτώνουν τυφλά τους μικροοργανισμούς. Η ακρίβεια του abaucin, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα καταστήσει πιο δύσκολη την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα φάρμακα και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.  Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελέγξει εκατομμύρια πιθανά μόρια, κάτι που είναι πιο εφικτό από το να το κάνεις με το χέρι. Σύμφωνα με τον Stokes, οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης μας δίνουν την ευκαιρία να επιταχύνουμε σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο οι επιστήμονες βρίσκουν νέα αντιβιοτικά, κάτι που μπορούν να κάνουν σε χαμηλότερη τιμή.

Ο συν-συγγραφέας James J. Collins αναφέρει: “Αυτό το εύρημα υποστηρίζει περαιτέρω την υπόθεση ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει και να επεκτείνει σημαντικά την αναζήτησή μας για νέα αντιβιοτικά. Είμαι ενθουσιασμένος που αυτή η εργασία δείχνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να καταπολεμήσουμε προβληματικά παθογόνα όπως το Α . baumannii .”

front-stories