Ηχητική και ηλεκτρική διέγερση του σώματος για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου (μελέτη)

  • Περίπου το 20% όλων των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο ζουν με χρόνιο πόνο.
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ανακάλυψαν μέσω ενός ζωικού μοντέλου ότι ο συνδυασμός ηλεκτρικής και ηχητικής διέγερσης έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τον χρόνιο πόνο.
  • Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το μοντέλο τους θα παρέχει μια μη επεμβατική, μη φαρμακευτική θεραπεία για συμπτώματα χρόνιου πόνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν περίπου  20% όλων των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο ζουν με χρόνιο πόνο – μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή ενός ατόμου σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά.

Η θεραπεία για χρόνιο πόνο μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές είδη φαρμάκων ,αλλαγές στον τρόπο ζωής, και διαφορετικούς τύπους θεραπειών, τόσο παραδοσιακές όσο και εναλλακτικές .

Τώρα, από τα ευρήματα ενός ζωικού μοντέλου, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Δίδυμων Πόλεων λέει ότι ένας συνδυασμός ήχου και ηλεκτρικής διέγερσης του σώματος έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τον χρόνιο πόνο.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Neural Engineering .

Τι προκαλεί τον χρόνιο πόνο; 

Όταν τραυματίζετε τον εαυτό σας, τα νεύρα ειδοποιούν το κεντρικό νευρικό σύστημα για το τι έχει συμβεί. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτό που έχει συμβεί ως πόνο .

Κανονικά, η ποσότητα του πόνου που αισθάνεται ένα άτομο μειώνεται καθώς ο τραυματισμός επουλώνεται.

Ωστόσο, μερικές φορές τα νεύρα ενός ατόμου δεν σταματούν να στέλνουν σήματα πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κάνοντας τον εγκέφαλο να σκεφτεί  ότι εξακολουθούν να πονούν, με αποτέλεσμα χρόνιο πόνο.

Ορισμένοι τύποι τραυματισμών έχουν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης χρόνιου πόνου, όπως:

Και ο χρόνιος πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί αφού ένα άτομο εμφανίσει μια πολύ επώδυνη ασθένεια, όπως:

  • ινομυαλγία
  • ημικρανία
  • φλεγμονώδη  νόσο  του εντέρου
  • έρπη
  • διαβητική νευροπάθεια
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • οστεοαρθρίτιδα

Εκτός από τον πόνο, τα άτομα με χρόνιο πόνο μπορεί επίσης να εμφανίσουν:

Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν τον χρόνιο πόνο με συνδυασμό παυσίπονων. Αυτά περιλαμβάνουν παυσίπονα χωρίς ή και με  ιατρική συνταγή, που βοηθούν στον αποκλεισμό των σημάτων πόνου στο σώμα. Επιπλέον, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, συμπεριλαμβανομένης της φυσικοθεραπείας, του μασάζ και του διαλογισμού .

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένων του βελονισμού και της ηλεκτρικής διέγερσης .

Ηλεκτρική και ηχητική διέγερση

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα μοντέλο ποντικιού για να διερευνήσουν πώς η διτροπική αισθητηριακή διέγερση – τόσο ηχητική όσο και ηλεκτρική – θα επηρέαζε ή θα άλλαζε τη νευρική δραστηριότητα στο σωματοαισθητικό  φλοιό . Το σωματοαισθητηριακό σύμπλεγμα είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αισθητηριακών πληροφοριών, όπως ο πόνος.

Οι ερευνητές  εφάρμοσαν ηλεκτρική διέγερση και ευρυζωνικό ήχο σε ένα μοντέλο ινδικού χοιριδίου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός διεγέρσεων ενεργοποίησε νευρώνες στον σωματοαισθητικό φλοιό του εγκεφάλου.

«Από προηγούμενες μελέτες, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επίσης επικαλυπτόμενες περιοχές του εγκεφάλου για χάρτες ακουστικής και σωματοαισθητικής αντίληψης», είπαν οι ερευνητές.  «Και γνωρίζουμε ήδη ότι τα σωματοαισθητικά σήματα μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στους νευρώνες στο ακουστικό σύστημα. Έτσι, υποθέσαμε και διερευνήσαμε πόσο καλά τα ηχητικά ερεθίσματα θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα στον σωματοαισθητικό φλοιό».

«Διαπιστώσαμε ότι ενώ η ηχητική διέγερση από μόνη της επηρεάζει μόνο ένα μικρό υποσύνολο νευρώνων του σωματοαισθητηριακού φλοιού, τα ηχητικά ερεθίσματα επηρέασαν σχεδόν κάθε νευρώνα που καταγράψαμε στον σωματοαισθητικό φλοιό όταν τον συνδυάζαμε με την ηλεκτρική διέγερση του σώματος. Αυτό ήταν απροσδόκητο και εντυπωσιακό ότι ένα ηχητικό ερέθισμα θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο μεγάλο μέρος του σωματοαισθητικού φλοιού».

– Δρ. Cory Gloeckner, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο John Carroll και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Ο Δρ Γκλόεκνερ συνέχισε: «Από πρακτική έννοια, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηχητικά ερεθίσματα για να ρυθμίσουμε δυνητικά τους νευρώνες σε όλο τον σωματοαισθητικό φλοιό που σχετίζονται με τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, ο οποίος έχει συνδεθεί με κωδικοποιητικά πρότυπα στον σωματοαισθητικό φλοιό».

Πιθανή μη επεμβατική προσέγγιση

Ο Δρ Gloeckner επεσήμανε ότι η μελέτη δεν δείχνει άμεσα ότι η διτροπική διέγερση αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο στους ανθρώπους.

«Πρόκειται για μια αρχική μελέτη σε ζώα που διερευνά έναν πιθανό μηχανισμό με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά του για τη θεραπεία του πόνου», πρόσθεσε. «Δεδομένου ότι η θεραπεία μας θα ήταν μη επεμβατική, το επόμενο βήμα θα ήταν να τη δοκιμάσουμε απευθείας σε ανθρώπους για να δούμε αν μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συμπτώματα του χρόνιου πόνου».

Ο Δρ Γκλόεκνερ είπε ότι είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες γιατρούς να έχουν διαθέσιμες επιλογές χωρίς φάρμακα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.

«Τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, είναι κοινές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικές για πολλά άτομα, και ο εθισμός στα οπιοειδή έχει γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα στην Αμερική », εξήγησε.

«Η πιθανή θεραπεία μας, από την άλλη πλευρά, είναι μια μη επεμβατική προσέγγιση που θα μπορούσε να είναι εύκολη στη χρήση και δεν περιλαμβάνει φάρμακα. Μπορεί να εφαρμοστεί με απλό, φθηνό εξοπλισμό που μπορεί να είναι προσβάσιμος στους ασθενείς και μπορεί επίσης να είναι πιο αποδεκτός από τα φάρμακα ή τη χειρουργική επέμβαση».

 

χρόνιος πόνοςfront-stories