Ιδρύθηκε ευρωπαϊκή Oμοσπονδία για το σύνδρομο Sjogren

Σύλλογοι ασθενών με σύνδρομο Sjogren και με ρευματικά νοσήματα από τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, προχώρησαν στην ίδρυση της Oμοσπονδίας «Sjogren Europe».

Η κίνηση αυτή σκοπεύει να ενδυναμώσει τους εθνικούς συλλόγους, στην κατεύθυνση επίτευξης του βέλτιστου συστήματος φροντίδας για τους ασθενείς.

Επίσης αναμένεται να προωθηθεί η συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε προγράμματα, σε κλινικές έρευνες κ.α.

Η έδρα της Sjogren Europe βρίσκεται στο Βέλγιο. Η πρώτη γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου EULAR 2019. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στην Ομοσπονδία η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει εκλεγεί ως ταμίας η κυρία Καίτη Αντωνοπούλου.

Το Σύνδρομο Sjogren αποτελεί μία σπάνια αυτοάνοση πάθηση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δεν λειτουργεί φυσιολογικά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα στεγνά μάτια (ο ιατρικός όρος είναι «ξηροφθαλμία») ή το στεγνό στόμα (ο ιατρικός όρος είναι «ξηροστομία») ή ορισμένες φορές και τα δύο μαζί. Εκτός από την εκτεταμένη ξηρότητα, άλλες σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν την μεγάλη κόπωση, τον χρόνιο πόνο, την εμπλοκή των κύριων οργάνων, τις νευροπάθειες και τα λεμφώματα.

Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά χορηγούνται διάφορες αγωγές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

σύνδρομο Sjogren