Ιικό φορτίο vs βήχας: ποιος είναι ο παράγοντας μετάδοσης του Κορονοϊού

Το ιικό φορτίο που φέρει το άτομο που νοσεί από Κορονοϊό αποτελεί τον κύριο παράγοντα μετάδοσης της νόσου και όχι ο βήχας όπως ως τώρα νομίζαμε. Στο συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα που διεξήχθη από κοινού από τη Βρετανία και την Ισπανία και η οποία πραγματοποιήθηκε σε άτομα διαγνωσμένα με τον ιό αλλά και από τις στενές επαφές τους.
Η μελέτη αναφέρει με σαφήνεια: “Ο κίνδυνος συμπτωματικής Covid-19 σχετίζεται στενά με το ιικό φορτίο” γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η μεταδοτικότητα της νόσου οφείλεται στους υπερμεταδοτικούς φορείς δηλαδή σε άτομα με μεγάλο ιικό φορτίο.
Για τους σκοπούς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases”, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μαρκς της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μελέτησαν 282 ανθρώπους άνω των 18 ετών στη Βαρκελώνη, οι οποίοι πρόσφατα είχαν αναπτύξει ήπια συμπτώματα Covid-19, καθώς και άλλα 753 ενήλικα άτομα που είχαν στενή επαφή με τους πρώτους. όπως διαπιστώθηκε μόνο το ένα τρίτο των φορέων του ιού (32%) τον μετέδωσαν σε τουλάχιστον μία στενή επαφή τους. Όμως, εκείνοι με υψηλό ιικό φορτίο ήταν πολύ πιθανότερο να τον μεταδώσουν (περίπου διπλάσια πιθανότητα), σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλό φορτίο κορονοϊού. Ακόμη, όσοι έβηχαν δεν ήταν πιθανότερο να είναι πιο μεταδοτικοί, σε σχέση με όσους δεν έβηχαν, μία ένδειξη πως το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι τελικά σημαντικότερο από τον βήχα ως παράγοντας μεταδοτικότητας.
Οι ερευνητές επεσήμαναν τη σημασία του εντοπισμού των ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο και της ιχνηλάτησης των στενών επαφών τους ως μέτρο κατά της μετάδοσης της Covid-19.
κορονοϊόςιικό φορτίο