Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τις Τοπικές Ομάδες Υγείας

Την έναρξη της αξιολόγησης της λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σηματοδοτεί η πρόσφατη κατακύρωση σχετικού διαγωνισμού του Υπουργείου Υγείας η οποία εκτιμάται να έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή έρευνα* που υλοποιήθηκε από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αποδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν θετική γνώμη.

Συγκεκριμένα η έρευνα έγινε με σκοπό τη διερεύνηση της ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ΠΦΥ των Τ.ΟΜ.Υ. της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Συγκεντρώθηκαν 320 ερωτηματολόγια από ασθενείς που επισκέφθηκαν τις Τ.ΟΜ.Υ. της 1ης ΥΠΕ, από Σεπτέμβριο 2018 έως Φεβρουάριο 2019.

Αποτελέσματα
Οι σημαντικότεροι λόγοι επίσκεψης ήταν: η συνταγογράφηση φαρμάκων (20%) και η ιατρική εξέταση (18,4%).
Το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ τηλεφωνικής επικοινωνίας και ημερομηνίας του ραντεβού ήταν 10,3 ημέρες.
Σε γενικές γραμμές, η ικανοποίηση ήταν υψηλή έως αρκετά υψηλή, με την εξής ταξινόμηση (άριστα το 5):
1) «επικοινωνία» (4,3),
2) «διαπροσωπικές σχέσεις» (4,2),
3) «χρόνος με τον ιατρό» (4),
4) «τεχνικές ποιότητας» (3,9),
5) «γενική ικανοποίηση» (3,9) και
6) «προσβασιμότητα» (3,6).
Το 93,4% θα πρότεινε την Τ.ΟΜ.Υ. σε άλλους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα περαιτέρω ανάλυσης προκύπτουν επίσης τα εξής:
η αύξηση του εκπαιδευτικού επιπέδου σχετιζόταν με μείωση της ικανοποίησης,
η αύξηση της αυτοεκτίμησης της κατάστασης της υγείας σχετιζόταν με αύξηση της ικανοποίησης, οι εργαζόμενοι είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σχέση με συνταξιούχους/άνεργους,
η αύξηση των επισκέψεων στις Τ.ΟΜ.Υ. σχετιζόταν με αύξηση της ικανοποίησης,
η αύξηση της ηλικίας σχετιζόταν με αύξηση της ικανοποίησης,
οι ασθενείς που επισκέφθηκαν παθολόγους/παιδιάτρους είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σχέση με τους ασθενείς που επισκέφθηκαν γενικούς ιατρούς/νοσηλευτές,
η αύξηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ τηλεφωνικής επικοινωνίας και ημερομηνίας ραντεβού σχετιζόταν με μείωση της ικανοποίησης.

Συμπερασματικά οι ασθενείς των Τ.ΟΜ.Υ. της 1ης ΥΠΕ Αττικής είναι αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες ΠΦΥ που λαμβάνουν, καταλήγει η παρουσίαση της έρευνας.

Αξιολόγηση
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 10/12 εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού του Υπουργείου Υγείας «Αξιολόγηση της Λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)» στον οικονομικό φορέα: «C.M.T. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ CONSULTING MANAGEMENT TRAINING Ε.Π.Ε», για χρονικό διάστημα πέντε μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, συνολικού ύψους 67.580 ευρώ.

Μέσω της διαδικασίας αυτής το υπουργείο να λάβει σαφή εκτίμηση την εκτίμηση του βαθμού της συμβολής από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της παρέμβασης στο Σύστημα Υγείας ως προς το τρίπτυχο ισότητα – αποτελεσματικότητα – αποδοτικότητα, όσο και τη διαμόρφωση προτάσεων βελτίωσης του νέου μοντέλου υπηρεσιών για τις αναγκαίες δράσεις και τον μεσο-μακροπρόθεσμο προγραμματικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης αξιολόγησης θα αποτιμηθούν οι βασικές παράμετροι αξιολόγησης, που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου των ΤΟΜΥ, την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, καθώς και την συνάφεια, την συνέργεια, την συμβολή στην πολιτική ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας αλλά και την συμπληρωματικότητά του με άλλες πράξεις και τομεακές πολιτικές.

Λογικά το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα πρέπει να ενσωματωθεί στις διατάξεις του Νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία το οποίο αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια.

*Διερεύνηση της ικανοποίησης των ασθενών από παρεχόμενες υπηρεσίες ΠΦΥ: Η περίπτωση των Τ.ΟΜ.Υ. ΤΗΣ 1ΗΣ ΥΠΕ.
Αγάθη Γαβρίλη MSc, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασιλική Καπάκη, Δρ. Πολιτικής Υγείας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Οικονομικών της Υγείας, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πέτρος Γαλάνης MPH, PhD, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Enterprise – Ομάδα Έρευνας Τεχνολογιών Υγείας.

ΠΦΥΤΟΜΥ1η ΥΠΕ