Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ποια από αυτά είναι υψηλά σε ενώσεις που προκαλούν καρκίνο

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με μέντα και μενθόλη περιέχουν καρκινογόνες ουσίες σε υψηλές συγκεντρώσεις, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μελέτη αποκάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις ενός καρκινογόνου πρόσθετου τροφίμων, που ονομάζεται pulegone (φυτικό έλαιο μέντας), το οποίο πρόσφατα απαγορεύθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθώς ενοχοποιείται για καρκίνο στο συκώτι.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Internal Medicine και είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς οι αρχές διερευνούν τα πνευμονολογικά νοσήματα, που συνδέονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και τα προϊόντα ατμίσματος, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο έξι χρηστών στις ΗΠΑ.

Τα επίπεδα του pulegone, που εισπνέονται από τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, είναι περίπου 1.000 φορές υψηλότερα από αυτά που λαμβάνουν οι καπνιστές τσιγάρων με μενθόλη, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke.

Η μελέτη περιελάμβανε έξι τύπους προϊόντων χωρίς καπνό, που περιείχαν pulegone και υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ακόμα και η “ελαφριά χρήση” – σχεδόν ισοδύναμη με 10 τσιγάρα την ημέρα – εκθέτει τους ατμιστές σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα pulegone.

Ο FDA έχει επινοήσει ένα σύστημα βαθμολόγησης “περιθωρίου έκθεσης”, όπου οτιδήποτε κάτω από 10.000 θεωρείται δυνητικά καρκινογόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με μέντα και με μενθόλη έδωσε αποτελέσματα μεταξύ 1,290 και 3,084 για τη μενθόλη και 1,868 και 1,973 για τη μέντα.

Σχεδόν 400 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν αρρωστήσει από μια μυστηριώδη πνευμονική νόσο, που ενδέχεται να σχετίζεται με το άτμισμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι προκαλεί την ασθένεια. Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να μην αγοράζει προϊόντα ατμίσματος στον δρόμο και να μην χρησιμοποιεί ουσίες, που περιέχουν μαριχουάνα.

Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων στη Νέα Υόρκη απαγορεύονται σε νέους κάτω των 18 ετών και αυτό το ηλικιακό όριο θα αυξηθεί στα 21 από το Νοέμβριο.

μένταπροϊόντα ατμίσματοςάτμισμαηλεκτρονικά τσιγάραμενθόλη