Ηλιακή ακτινοβολία: Μην ξεχνάτε τα μάτια σας!

Το ηλιακό φως που αντανακλάται στο χιόνι, την άμμο, το σκυρόδεμα ή το νερό αυξάνει περαιτέρω την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών προβλημάτων όπως καταρράκτη και καρκίνο των ματιών. Τα σωστά γυαλιά ηλίου όπως τα polarized ή τα μπλε blockers μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας .

Οι πολλές ώρες στην παραλία ή στο χιόνι χωρίς επαρκή προστασία των ματιών μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση γνωστή ως φωτοκερατίτιδα ή αναστρέψιμο ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς . Αυτή η επώδυνη πάθηση – επίσης γνωστή ως “χιονοτύφλωση” – μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια της όρασης.

Τι να προσέξετε

  • Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, αναζητήστε μια ετικέτα που προσφέρει συγκεκριμένα 99% έως 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό διασφαλίζει ότι τα γυαλιά μπλοκάρουν και τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Τα γυαλιά θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “γυαλιά ηλίου”. Να είστε προσεκτικοί με τα σκούρα ή φιμέ γυαλιά που πωλούνται ως αξεσουάρ μόδας που μπορεί να παρέχουν ελάχιστη ή καθόλου προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία ή το ορατό φως.
  • Μην υποθέτετε ότι έχετε περισσότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία με πιο ακριβά γυαλιά ηλίου ή γυαλιά με πιο σκούρα απόχρωση.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου σας δεν παραμορφώνουν τα χρώματα και δεν επηρεάζουν την αναγνώριση των σημάτων κυκλοφορίας.
  • Ζητήστε από έναν επαγγελματία οφθαλμικής φροντίδας να δοκιμάσει τα γυαλιά ηλίου σας εάν δεν είστε σίγουροι για το επίπεδο προστασίας τους από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να φορούν ακόμα γυαλιά ηλίου.
  • Σκεφτείτε ότι το φως μπορεί ακόμα να εισέλθει από τα πλαϊνά των γυαλιών ηλίου. Αυτά που τυλίγονται γύρω από τους κροτάφους μπορούν να βοηθήσουν.
  • Τα παιδιά πρέπει να φορούν αληθινά γυαλιά ηλίου — όχι παιχνίδια ηλίου — που δείχνουν το επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι πολυανθρακικοί φακοί είναι οι πιο ανθεκτικοί στη θραύση.

 

Διαβάστε ακόμα:

Γυαλιά ηλίου, η ασπίδα των ματιών μας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία

 

ηλιακή ακτινοβολίαfront-storiesγυαλιά ηλίου