Ηλιακή βλάβη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν

Η ηλιακή βλάβη στο δέρμα προκαλείται από αόρατη υπεριώδη (UV) ακτινοβολία , η οποία  φτάνει ως μεγάλα μήκη κύματος – η γνωστή ως UVA και ως μικρότερα μήκη κύματος – η γνωστή UVB.

Οι ακτίνες UVB  προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Ο αριθμός SPF ενός αντηλιακού αναφέρεται κυρίως στο πόση προστασία UVB παρέχει. Αλλά το μεγαλύτερο μήκος κύματος UVA είναι   επικίνδυνο, καθώς μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα και να βλάψει τον ιστό σε βαθύτερα επίπεδα.

Οι ακτίνες UVA προκαλούν βλάβη στο δέρμα που οδηγεί στο μαύρισμα καθώς και στη γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες.   Είναι σημαντικό να αναζητήσετε τις λέξεις «ευρύ φάσμα» στην ετικέτα ενός προϊόντος, που σημαίνει ότι έχει συστατικά που μπορούν να σας προστατεύσουν από τις ακτίνες UVA και UVB.

Το μαύρισμα είναι ένα σημάδι του δέρματος που αντιδρά σε δυνητικά βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία παράγοντας επιπλέον χρωματισμό που του παρέχει κάποια – αλλά όχι σχεδόν αρκετή – προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Στην πραγματικότητα, το μαυρισμένο δέρμα είναι κατεστραμμένο δέρμα.

Έκθεση στον ήλιο και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: τι προτείνουν οι ειδικοί

 

Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, είμαστε όλοι πιθανά θύματα του ηλιακού εγκαύματος και των άλλων επιβλαβών αποτελεσμάτων της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αν και όλοι πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε το δέρμα μας, οι άνθρωποι που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται έξω είναι αυτοί που έχουν:

  • Χλωμό δέρμα
  • Ξανθά, κόκκινα ή ανοιχτά καστανά μαλλιά
  • Ιστορικό καρκίνου του δέρματος
  • Ένα μέλος της οικογένειας που είχε καρκίνο του δέρματος

Εάν έχετε κάποια ασθένεια και παίρνετε φάρμακα , ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις πρόσθετες προφυλάξεις από τον ήλιο, επειδή ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο.

Συμβουλή: 

Τα καλλυντικά που περιέχουν άλφα υδροξυοξέα (AHAs) μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο και την ευαισθησία στο ηλιακό έγκαυμα. Αναζητήστε τη συνιστώμενη δήλωση προειδοποίησης για εγκαύματα από το FDA σε προϊόντα που περιέχουν AHA.

Χρήσιμες οδηγίες για προστασία από την έκθεση στον ήλιο

 

 

πηγή: WebMed

ηλιακή ακτινοβολίαπροστασία από τον ήλιο