Ηλίας Μόσιαλος: Αποτελεσματικό στους άνω των 55/65 το εμβόλιο της AstraZeneca – Πότε πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί

Αναφερόμενος στην προδημοσίευση μελέτης από τη Σκωτία για τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στους άνω των 55/65, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνει σε άρθρο του:

Φαίνεται ότι το εμβόλιο της ΑΖ σε αυτή τη μελέτη ήταν πιο αποτελεσματικό από το το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγων στα νοσοκομεία.

Στη μελέτη δεν αναφέρονται στα διαφορετικά στελέχη του ιού που ευθύνονται για τις λοιμώξεις αλλά γνωρίζουμε ότι και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα κυρίαρχα στελέχη στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παρότι δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία (ανά εμβόλιο και ανά ηλικιακή ομάδα) αλλά συνολικά ανά ηλικιακή ομάδα για τα δύο εμβόλια, όταν ένα εμβόλιο όπως της ΑstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 90% σε όλες τις ηλικίες δεν αναμένουμε να έχει πολύ μικρότερη στους άνω των 55/65 ετών.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών (όπως παρουσιάζονται σε μια προδημοσίευση μιας μελέτης από τη Σκωτία), δείχνουν πως μια δόση -είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca- είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19. (ΔΕΙΤΕ την Έρευνα ΕΔΩ)

Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν κατά 85% αποτελεσματική στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω λοίμωξης από COVID-19 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 76 έως 91) στο διάστημα 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό στην μείωση των νοσηλειών κατά 94% (95% CI 73 έως 99).

Παρόλο που φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στα επίπεδα αποτελεσματικότητας που μετρήθηκαν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, η μείωση των νοσηλείας για τις ηλικιωμένες ομάδες εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακά υψηλή.

Όπως έχω ξαναπεί, ο πρωταρχικός στόχος όλων των εκστρατειών εμβολιασμού είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν σοβαρά και να χάνονται ζωές.

Μετά το Ισραήλ βλέπουμε πως οι εμβολιασμοί αποτρέπουν τις νοσηλείες και στη Σκωτία.

Θέλω εδώ να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό πως η ανάλυση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών (συνολικά, και για τα 2 εμβόλια) για την πρόληψη νοσηλείας στις 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ανήλθε στο 81% για άτομα ηλικίας 80 και άνω ετών.

Μένει να μάθουμε πόσο διαρκεί αυτή η προστασία με τη μία δόση του εμβολίου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Θα περιμένουμε βέβαια και τη δημοσίευση και – ελπίζω σύντομα σε επόμενες δημοσιεύσεις – περισσότερες λεπτομέρειες για την αναλογία των παραλλαγών του ιού σε αυτά τα ποσοστά. Αναμένουμε επίσης αντίστοιχες μελέτες και από άλλες χώρες και ελπίζω σύντομα και νέες οδηγίες για το ηλικιακό εύρος χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.”

Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος δίνει σαφείς απαντήσεις για το πότε πρέπει κανείς να προσέχει περισσότερο, αφού εμβολιαστεί κατά του Κορονοϊού:

“Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό – δεν κολλάμε τον ιό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδουμε τη νόσο στα μέλη της οικογένειάς μας και σε όσους συναναστρεφόμαστε.

Πρέπει να προσέχουμε και για άλλο ένα λόγο: τα εμβόλια -όπως έχουμε πει- δεν είναι 100% αποτελεσματικά, άρα κάποιοι- λίγοι- μπορεί να κολλήσουν τον ιό παρότι έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, όταν έχουμε ακόμα -όπως δείχνουν οι μελέτες- μικρότερη προστασία, δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε. Αλλά και μέχρι να έχει λάβουμε τη δεύτερη δόση και να περάσει και άλλη μια εβδομάδα, η κάλυψη που έχουμε μπορεί να μην είναι πλήρης.

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανησυχία πως ενώ θα έχουμε κάνει το εμβόλιο θα μπορούμε να μεταδίδουμε τον ιό;

Είναι μήπως γιατί το εμβόλιο μας μεταφέρει τον κορωνοϊό;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν περιέχει κορωνοϊό. Kάνοντας το εμβόλιο προφανώς δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άλλους.

Τα κινεζικά εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm για παράδειγμα, περιέχουν αδρανοποιημένο – όχι ζωντανό -ιό. Δηλαδή ο αδρανοποιημένος ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί μετά τον εμβολιασμό και να προκαλέσει ασθένεια. Αλλά να ξαναπούμε πως και ένα τέτοιο εμβόλιο ‘παλαιού τύπου’ που περιέχει αυτή τη μορφή του ιού, απλά διεγείρει την άμυνα του οργανισμού μας και θα μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό στο μέλλον. Και βέβαια να θυμόμαστε πως αυτά τα κινεζικά εμβόλια που ανέφερα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.

Γιατί τότε υπάρχει η ανησυχία; Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ακόμα. Μπορεί κάποιοι να τύχει να κολλήσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό μας.

Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία από τους μαζικούς εμβολιασμούς; Λένε πως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει επαρκώς για να μη αρρωστήσουμε – ή αν νοσήσουμε να νοσήσουμε ελαφρά.
Αλλά ενώ εμείς είμαστε προστατευμένοι, μπορεί να παραμείνει ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Δεν μπορεί όμως να μας βλάψει, γιατί έχουμε κάνει το εμβόλιο

Το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και αν κολλήσουμε να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες του ιού μετά τον εμβολιασμό.

Και οι πιο πολλοί δεν θα έχουμε καθόλου. Σε μερικούς όμως αν κολλήσουν θα παραμείνει ο ιός (στο ανώτερο αναπνευστικό). Έτσι αν δεν φοράνε μάσκες ίσως να μεταφερθεί στους άλλους που συναναστρέφονται γύρω τους.

Αν όμως προσέχουμε και δεν κολλήσουμε τον ιό δεν θα τον μεταφέρουμε σε άλλους. Αυτή η μικρή περίπτωση μετάδοσης που ανέφερα υπάρχει μόνο αν κολλήσουμε τον ιό.

Επομένως, αν μένουμε μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και αυτά τα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ εμείς το έχουμε κάνει, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για αυτό το λόγο μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας. Για λίγους ακόμη μήνες.”

κορονοϊόςΗλίας Μόσιαλοςεμβόλιο astrazeneca