Πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι να να αποφύγουν τις πτώσεις στο σπίτι

Δεν πατάτε με σιγουριά στα πόδια σας όσο κάποτε;  Δυσκολεύεστε στη μετακίνηση μέσα στο σπίτι;   Μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ευκολότερο να μετακινηθείτε μέσα. Δείτε μερικές προτάσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να ανησυχείτε λιγότερο μήπως τραυματιστείτε από γλίστρημα ή πτώση.

Δημιουργείστε τη δική σας “ζώνη ασφάλειας”

Όταν το σπίτι σας είναι μια ασφαλής ζώνη, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε ατυχήματα. Μπορείτε να κυκλοφορείτε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αίσθηση ανεξαρτησίας. Αλλά μιλήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν εργοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να έρθει στο σπίτι σας και να σας δείξει πώς να κάνετε περισσότερες αλλαγές.

Δείτε μερικές συμβουλές για να δημιουργήσετε μία ζώνη “άνεσης” στο χώρο σας και να προστατευτείτε:

1. Καθαρίστε την ακαταστασία 

Ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τους διαδρόμους σας από οτιδήποτε μπορείτε να σκοντάψετε. Καλώδια τηλεφώνου, ηλεκτρικά καλώδια, μπολ για κατοικίδια και άλλα πράγματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Βγάλτε το από τη μέση ή σκεφτείτε να το ξεφορτωθείτε.

2. Ανάψτε τα φώτα

Καθώς μεγαλώνετε, χρειάζεστε περισσότερο φως για να δείτε. Βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες των φώτων σας είναι εύκολα προσβάσιμοι και στο κάτω και πάνω μέρος οποιασδήποτε σκάλας. Ανάψτε τα φώτα πριν σηκωθείτε για να μετακινηθείτε. Και να ξέρετε πάντα πού βρίσκονται οι φακοί σας σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα.

3. Προσέξτε τις σκάλες

Εάν έχετε σκάλες, βάλτε κιγκλιδώματα και στις δύο πλευρές τους και βάλτε πατήματα σε κάθε σκαλοπάτι. Κρατηθείτε από ένα κιγκλίδωμα όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε τις σκάλες και πηγαίνετε αργά. Εάν μεταφέρετε οτιδήποτε, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε κάθε βήμα.

4. Περιορίστε τα σημεία που γλυστράνε

Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα, αντιολισθητικά πατάκια ή πέλματα ασφαλείας σε μπανιέρες, ντους και πισίνες. Τοποθετήστε αντιολισθητικά χαλιά στο πάτωμα του μπάνιου και μαξιλαράκια κάτω από χαλιά σε γυμνά πατώματα.

5. Κρατηθείτε γερά 

Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε λαβές και στις δύο πλευρές των τουαλετών και των μπανιέρων. Βάλτε χειρολισθήρες στο ντους και όπου αλλού τις χρειάζεστε.

6. Αφαιρέστε τα χαλιά

Περισσότερες από τις μισές πτώσεις συμβαίνουν στο σπίτι από αυτά.  Αφαιρέστε τα ή βεβαιωθείτε ότι είναι στερεωμένα με ταινία διπλής όψης. Αυτή η απλή λύση μπορεί να σας βοηθήσει να σας κρατήσετε ασφαλείς.

7. Μετακινήστε τα αντικείμενα, εκεί που τα χρησιμοποιείτε 

Κρατήστε αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά — τρόφιμα, κονσέρβες, πιάτα, ρούχα — όπου μπορείτε να τα φτάσετε εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε σε σκαμπό.

8.  Φοράτε γερά παπούτσια

Τα συμπαγή υποδήματα βοηθούν στην ισορροπία σας. Αποφύγετε τις παντόφλες ή το περπάτημα ξυπόλητος.

 

Η γνώση και η δύναμη είναι σημαντικές

Είτε είστε στο σπίτι είτε εν κινήσει, δύο άλλα πράγματα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές σας για πτώση:

Γνωρίστε τις παρενέργειες. Διαβάστε τις ετικέτες σε οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε ή συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, για να μάθετε εάν κάποιο από τα φάρμακα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη ή κούραση. Αυτό μπορεί να κάνει την πτώση πιο πιθανή. Εάν έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώστε πότε ξεκίνησαν και ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να αλλάξουν το φάρμακο ή τη δόση σας.

Μείνετε δυνατοί. Τα αδύναμα πόδια αυξάνουν τις πιθανότητες πτώσης. Κρατηθείτε σε καλή κατάσταση. Θα δώσει στο σώμα σας μια σταθερή βάση. Ακόμη και μια καθημερινή βόλτα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης , όπως το τάι τσι , για να βελτιώσετε την ισορροπία σας. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει τι είναι καλύτερο για εσάς με βάση το ιατρικό ιστορικό σας.

ηλικιωμένοιfront-storiesηλικιωμένοι πέσιμοπτώσεις ηλικιωμένων