Ημικρανίες: 4 μύθοι που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Η ημικρανία είναι μια κοινή πάθηση, που πλήττει περισσότερα από 37 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έως και 148 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ημικρανία είναι περίπου 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Το κύριο σύμπτωμα της ημικρανίας είναι ένας μέτριος έως σοβαρός πονοκέφαλος και το 85% των ατόμων με ημικρανία παρουσιάζουν έντονο πόνο. Ωστόσο, για περίπου το 60% των ανθρώπων, ο πόνος είναι μονόπλευρος και περίπου το 80% των ανθρώπων εμφανίζουν ναυτία και 30% έμετο. Επιπλέον, σχεδόν όλοι με ημικρανία έχουν αυξημένη ευαισθησία στο φως (90%) και στον ήχο (80%).

Ας δούμε μερικούς μύθους που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε σήμερα:

 

  1. Οι ημικρανίες δεν είναι σοβαρές

«Οι περισσότεροι τύποι ημικρανίας δεν είναι σοβαροί. Ωστόσο, μπορεί να είναι τα επεισόδια μπορεί να εμφανίζονται σε χρόνια βάση και μερικές φορές να είναι εξουθενωτικά, εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς », εξήγησε ο Δρ Mikhael.

Σε μία μελέτη, αναφέρθηκε πως οι άνθρωποι με ημικρανία «βιώνουν μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία και διατάραξη της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής αλλά και στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι τύποι ημικρανίας το ίδιο. «Υπάρχει ένα είδος ημικρανίας που ονομάζεται ημιπλευρική ημικρανία που τείνει να είναι κληρονομική, και σχετίζεται με νευρολογικά συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο », εξήγησε ο Δρ Mikhael. Πρόκειται όμως για μια πολύ σπάνια περίπτωση ημικρανίας, που πλήττει περίπου το 0,01% του πληθυσμού.

 

  1. Η ημικρανία είναι μόνο ένας πονοκέφαλος

Αυτό δεν είναι αλήθεια και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνουν όλες τις ημικρανίες πονοκέφαλο. Όπως εξήγησε ο Δρ McVige, «Η ημικρανία είναι στην πραγματικότητα μια πρωταρχική διαταραχή κεφαλαλγίας και είναι κάτι περισσότερο από έναν πονοκέφαλο. Στην πραγματικότητα, οι πονοκέφαλοι είναι μόνο ένα σύμπτωμα ημικρανίας και μερικές ημικρανίες δεν έχουν καθόλου πονοκέφαλο. ”

Σύμφωνα με τον Δρ Williams, «η ημικρανία ορίζεται κλινικά ως ένας συγκεκριμένος τύπος πονοκεφάλου που [ένα άτομο αισθάνεται] πιο έντονα, και συνήθως έχει συνοδευτικά συμπτώματα εκτός από τον πόνο που αισθάνεται στο κεφάλι».

«Ο πόνος από ημικρανία μπορεί να είναι πολύ σοβαρός και να επηρεάζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Όπως οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες μπορεί να είναι σύντομες, να διαρκούν μόνο μερικές ώρες ή ο πόνος μπορεί να παραμείνει για αρκετές ημέρες».

Σύμφωνα με τον Δρ Williams, ένα άτομο με ημικρανία και όχι πονοκέφαλο θα αντιμετωπίσει συνδυασμό των ακόλουθων συμπτωμάτων:

  • Μέτριο έως σοβαρό πόνο στο κεφάλι που μετατοπίζεται δεξιά και αριστερά
  • Αυξημένη ευαισθησία σε ήχους, μυρωδιές ή φως.
  • Προβλήματα όρασης, όπως θολότητα
  • Κοιλιακά προβλήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο ή έλκος στομάχου.

Επίσης, ορισμένα άτομα με ημικρανία “μπορεί να παρατηρήσουν μικρές αλλαγές στην καθημερινή τους ρουτίνα έως και μία ή δύο ημέρες πριν από την έναρξη της ημικρανίας – ένα είδος προειδοποιητικής περιόδου”.

Αν και αυτές οι αλλαγές ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, είπε ότι μερικά από τα πιο

 

  1. Η καφεΐνη προκαλεί ημικρανία

Η καφεΐνη δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους. Ο καφές και η ημικρανία έχουν πολύπλοκη σχέση.

Όπως μας είπε ο Δρ Mikhael, «η υπερβολική χρήση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Ωστόσο, η καφεΐνη, γενικά, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας. ”

Σύμφωνα με τον Δρ McVige, «μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά την έναρξη ενός επεισοδίου ημικρανίας, μειώνει την ένταση και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιου από τον πόνο, αλλά δεν συνιστάται η τακτική χρήση της καφεΐνης ως θεραπεία».

 

  1. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να βοηθήσει στην ημικρανία

«Αυτή είναι μια τελείως λάθος υπόθεση» σύμφωνα με τον ο Δρ Mikhael. «Αρκετά φάρμακα είναι τώρα διαθέσιμα για να βοηθήσουν και να ελέγξουν σημαντικά την ημικρανία». Υπάρχουν επίσης αποτελεσματικές μη φαρμακευτικές επιλογές.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να αποφύγει τις ημικρανίες είναι να εφαρμόσει υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά του».

«Εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, πίνοντας 8 ποτήρια νερό την ημέρα, τροφοδοτώντας το σώμα σας με υγιεινές τροφές και εξαλείφοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές άγχους , το σώμα σας θα εισέλθει σε μία διαδικασία περιορισμού της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας».

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί ακόμη να «εξαλείψει την ανάγκη λήψης συνταγογραφούμενων φαρμάκων για πονοκέφαλο» σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

  • Ο Δρ. Vernon Williamsείναι πιστοποιημένος νευρολόγος / αθλητικός νευρολόγος και διευθυντής του Κέντρου Αθλητικής Νευρολογίας και Ιατρικής Πόνου στο Ινστιτούτο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.
  • Ο Δρ Medhat Mikhaelείναι ειδικός στη διαχείριση πόνου και ιατρικός διευθυντής του μη χειρουργικού προγράμματος στο Spine Health Center στο Memorial Care Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley, CA.
  • Η Δρ. Jennifer McVige, είναι εξειδικευμένη στην παιδιατρική νευρολογία, στον πονοκέφαλο ενηλίκων και παιδιατρικών και νευροαπεικονιστική. Είναι διευθύντρια του Κέντρου Διάσεισης στο Νευρολογικό Ινστιτούτο, Amherst, Νέα Υόρκη.

 

 

Πηγή: medical news today

πονοκέφαλοςημικρανία