Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκινά εθνική εκστρατεία για την άνοια στη μνήμη της ηθοποιού Ντάμ Μπάρμπαρα Γουίνδσορ

Ο πρωθυπουργός σε μια από τις τελευταίες του πράξεις θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση για την άνοια στα 160 εκατομμύρια £ έως το 2024, ενώ παράλληλα, ζήτησε από εθελοντές να εγγραφούν στο «Babs’ Army» κάνοντας κλινικές δοκιμές

  • Συνολικά 1 εκατομμύριο Βρετανοί προβλέπεται ότι θα ζουν με άνοια έως το 2025, 1,6 εκατομμύρια το 2040

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε μια «εθνική αποστολή» για την αντιμετώπιση της άνοιας στη μνήμη της πολυαγαπημένης ηθοποιού Ντάμ Μπάρμπαρα Γουίνδσορ.

Σε μια από τις τελευταίες του πράξεις ως Πρωθυπουργός, ο κ. Τζόνσον υποσχέθηκε να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση σε 160 εκατομμύρια £ ετησίως έως το 2024 και, επιπλέον, θα παράσχει 95 εκατομμύρια £ για έρευνα για την άνοια.

Και έχει επίσης καλέσει εθελοντές να ενταχθούν στην εκστρατεία, με εγγραφή σε κλινικές δοκιμές.

Η χρηματοδότηση έχει σκοπό να αυξήσει τον αριθμό των κλινικών δοκιμών και των ερευνητικών έργων που θα πραγματοποιηθούν, με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή τα πιο επιτυχημένα στοιχεία της Task Force για το Covid Vaccine, φέρνοντας σε επαφή το NHS, την ακαδημαϊκή κοινότητα και όσους έχουν βιωμένη εμπειρία άνοιας.

Όπως ανέφερε ο απερχόμενος πρωθυπουργός: Η Dame Barbara Windsor, φημισμένη για το γέλιο της, τους ριψοκίνδυνους ρόλους της στις ταινίες Carry On και ως σπιτονοικοκυρά της παμπ Peggy Mitchell στο EastEnders,  διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ – την πιο κοινή αιτία της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου – το 2016. Έκανε εκστρατεία για να συγκεντρώσει ερευνητικά κεφάλαια και ευαισθητοποίηση της ασθένειας μέχρι το θάνατό της, τέσσερα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 83 ετών. Είχα τη χαρά να την γνωρίσω στα γυρίσματα Eastenders ως Peggy Mitchell όσο και στην Downing Street και συζητήσαμε αναλυτικά τα προβλήματα όσων πάσχουν από άνοια. Χαίρομαι που τώρα μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη της, ξεκινώντας αυτή την εκστρατεία που φέρει το όνομά της.”

Και συνέχισε, αναφέροντας: “Συνεργάζομαι με τον σύζυγο της Dam Barbara, και καλώ τους εθελοντές να συμμετάσχουν στον «Babs’ Army» – τον στρατό της  Bab,  κάνοντας κλινικές δοκιμές

Έως και το 40% των περιπτώσεων άνοιας πιστεύεται ότι μπορούν να προληφθούν, με τη γνώση των αιτιών της νόσου να είναι ακόμα αρκετά φτωχή – ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα ζουν με άνοια έως το 2025 και επιπλέον 600.000 έως το 2040.

Ο Σκοτ ​​Μίτσελ, σύζυγος της Dame Barbara Windsor, είπε: “Είναι ο πρώτος ανάμεσα σε 15 Πρωθυπουργούς και πάνω από 70 χρόνια που αντιλήφθηκε την απειλή και μεταρρυθμίζοντας την κοινωνική φροντίδα. Είμαι τόσο χαρούμενος που ο Μπόρις είχε την πεποίθηση να κάνει αυτή τη μεταρρύθμιση. Με τιμά τόσο πολύ που όχι μόνο αναμόρφωσε την κοινωνική φροντίδα, αλλά αφιέρωσε επίσης αυτά τα νέα χρήματα στο όνομα της Barbara για να κάνει τις απαραίτητες ερευνητικές ανακαλύψεις για να βρει μια θεραπεία για την άνοια. Η Μπάρμπαρα θα ήταν τόσο περήφανη που είχε αυτή την κληρονομιά που ελπίζουμε ότι θα σημαίνει ότι οι οικογένειες στο μέλλον δεν θα χρειαστεί να ζήσουν την ίδια συγκλονιστική εμπειρία που έπρεπε να υπομείνουμε εκείνη και εγώ.”.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η αποστολή θα καθοδηγηθεί από μια νέα ομάδα εργασίας, που θα φέρει κοντά τη βιομηχανία, το NHS, ακαδημαϊκούς και οικογένειες που ζουν με την ασθένεια.

Θα βασιστεί στις πρόσφατες εξελίξεις στις βιολογικές επιστήμες και τις επιστήμες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της γονιδιωματικής, της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της πιο πρόσφατης τεχνολογίας απεικόνισης εγκεφάλου, για να δοκιμάσει νέες θεραπείες από ένα αυξανόμενο φάσμα πιθανών επιλογών.