Ιώδιο: τι προσφέρει στον οργανισμό και γιατί είναι σημαντικό για τις εγκύους;

Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη δημιουργία ορμονών που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και την κυτταρική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους και υποθυρεοειδισμό. Πώς μπορεί κανείς να ανεβάσει τα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό του και γιατί το ιώδιο είναι σημαντικό για τις εγκύους;

-Τι είναι το ιώδιο και τι προσφέρει στον οργανισμό;
Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την καλή υγεία όλων των σπονδυλωτών οργανισμών συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από ανεπάρκεια ιωδίου. Ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται το ιώδιο προκειμένου να συνθέτει ορμόνες ικανές να υποστηρίξουν τον μεταβολισμό και να βοηθήσουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει σωστά την ενέργειά του για να διορθώσει πιθανές βλάβες στα΄κύτταρά του. Παράλληλα, η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους, προβλήματα στην εγκυμοσύνη αλλά και διόγκωση του θυρεοειδούς με προβλήματα στην αναπνοή και την κατάποση.
-Γιατί είναι σημαντικό το ιώδιο για τις νέες μητέρες και τα βρέφη; 
Το ιώδιο πρέπει να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αφού είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έγκυος δεν πρέπει να πάρει συμπλήρωμα ιωδίου εκτός αν αυτό το συμπεριλάβει ο γιατρός της μέσα στα υπόλοιπα συμπληρώματα που λαμβάνουν οι έγκυες συνήθως κατά τα πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Το ίδιο σημαντικό ωστόσο είναι και για τις θηλάζουσες γυναίκες αφού το ιώδιο φαίνεται πως επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη του βρέφους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013, τα παιδιά με χαμηλότερα επίπεδα ιωδίου εμφάνισαν και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης IQ. Ο φυσικός τρόπος πρόσληψης ιωδίου περιλαμβάνει διατροφή πλούσια σε θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά ανάλογα όμως με την περιεκτικότητα ιωδίου που περιείχε το λίπασμά τους και φυσικά το ιωδιούχο άλας αλλά με μέτρο…
Οι συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης ιωδίου ανάλογα με την ηλικία είναι:
Βρέφη 7-12 μηνών: 130 mcg
Παιδιά 1-8 ετών: 90 mcg
Παιδιά 9-13: 120 mcg
Έφηβοι 14-18: 150 mcg
Ενήλικες: 150 mcg
Έγκυες: 220 mcg
Θηλάζουσες: 290 mcg

 

υποθυρεοειδισμόςιώδιοεγκυμοσύνη