Σχεδόν όλοι οι έφηβοι στη ΜΕΘ με COVID ήταν ανεμβολίαστοι: Μελέτη CDC

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω του COVID-19 δεν είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine .Δύο δόσεις του εμβολίου «ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές κατά της νοσηλείας που σχετίζεται με τον COVID-19 και της εισαγωγής στη ΜΕΘ ή της λήψης υποστήριξης ζωής», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το εμβόλιο Pfizer απέτρεψε το 94% των νοσηλειών και ήταν 98% αποτελεσματικό στο να κρατήσει τους νεαρούς ασθενείς εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας, ανέφερε η μελέτη.

Το CDC και 31 παιδιατρικά νοσοκομεία σε 23 πολιτείες έκαναν τη μελέτη, στην οποία οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 1.222 ασθενείς 12-18 ετών που νοσηλεύτηκαν από την 1η Ιουνίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2021. Συμπεριλαμβάνονταν 445 έφηβοι που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και 777 νοσηλεύτηκαν για άλλους λόγους.

Η μελέτη ανέφερε ότι το 40% των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί εισήχθησαν στη ΜΕΘ και όλοι εκτός από δύο ήταν ανεμβολίαστοι. Όλοι εκτός από έναν από αυτούς που χρειάζονταν υποστηρικτικές παρεμβάσεις, όπως αναπνευστήρας, ήταν ανεμβολίαστοι.

«Και οι επτά θάνατοι σημειώθηκαν σε ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί», ανέφερε η μελέτη.Τα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID, έγραψε η Kathryn M. Edwards, MD, επιστημονική διευθύντρια του Vanderbilt Vaccine Research Program, σε ένα άρθρο που συνόδευε τη μελέτη.

«Σχεδόν όλες οι νοσηλείες και οι θάνατοι σε αυτόν τον πληθυσμό θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με εμβολιασμό», έγραψε.

Η  Έντουαρντς ανέφερε ότι ήταν «οδυνηρό» το γεγονός ότι μόνο 299 από τα άτομα στη μελέτη ήταν πλήρως εμβολιασμένα, καθώς το εμβόλιο έχει εγκριθεί για παιδιά 12-17 από τον Μάιο.

«Πρέπει να καταβληθούν έντονες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των παιδιών και ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρό Covid-19», έγραψε.

Το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των νεότερων εφήβων δεν είναι υψηλό. Τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι το 36% των παιδιών μεταξύ 12 και 17 ετών στις ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου, σε σύγκριση με το 25% του συνολικού πληθυσμού.

Η μελέτη σημείωσε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, και το 70% παρακολούθησε αυτοπροσώπως σχολείο.

 

 

 

 

 

Πηγή: WEBMED

front-stories