ΗΠΑ: Σημαντική μείωση των θανάτων από τις πιο σημαντικές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το ποσοστό θνησιμότητας από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά και συνεχίζει να έχει καθοδική τάση.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και των Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης λοιμώξεων, από κοινού με άλλους φορείς, εντόπισαν πως το χρονικό διάστημα 2014-2018, το ποσοστό θνησιμότητας ελαττώθηκε σε 11% από 19% στους άνδρες και σε 14% από 20 στις γυναίκες.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο ρυθμός θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ελαττώνεται ταχύτερα από τον ρυθμό υπό τον οποίο πραγματοποιείται η διάγνωση των ασθενών. Και παρότι ένα μέρος της επιτυχίας στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να αποδοθεί στην σημαντική μείωση των καπνιστών, σύμφωνα με τους ερευνητές, η έγκριση νέων θεραπειών έχει συμβάλλει σημαντικά.

Επιπλέον, ο ρυθμός θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος εμφανίζει σημαντική μείωση την τελευταία δεκαετία, παρά τον αυξανόμενο αριθμό νέων διαγνώσεων. Όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν πως η εισαγωγή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων έχει σημαντική επίδραση.

Ο Farhad Islami, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός διευθυντής στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία επεσήμανε πως τα ευρήματα τονίζουν τις περιοχές θεραπευτικών προσεγγίσεων και νέες εξελίξεις που μπορούν να είναι επωφελείς για τους ασθενείς.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες. Όχι γενικά σε θεραπείες, αλλά σε αυτές που αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικές» αναφέρει ο Islami.

Παρότι σύμφωνα με την μελέτη έχουν σημειωθεί βελτιωμένοι ρυθμοί επιβίωσης για πολλούς ασθενείς τα τελευταία χρόνια, σε άλλους τύπους καρκίνου όπως του προστάτη, παχέος εντέρου ή του μαστού στις γυναίκες, η πρόοδος είναι πιο περιορισμένη. Ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να ανήκει στους 3 πιο θανατηφόρους καρκίνους για τις γυναίκες όλων των ηλικιών, και η πιο συχνή μορφή θανατηφόρου καρκίνου στις γυναίκες της Ισπανίας.

Παρότι οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν ελαττωθεί, ο ρυθμός της μείωσης αυτής έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη.

Παράλληλα, οι ανισότητες στην υγεία επιμένουν. Μαύρες και λευκές γυναίκες λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου του μαστού με παρόμοιο ρυθμό σύμφωνα με τον Islami, όμως η θνησιμότητα των μαύρων γυναικών είναι 40% υψηλότερη.

Ο Islami επεσήμανε την σημασία των μέτρων πρόληψης για ορισμένα είδη καρκίνου, τονίζοντας πως οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα ελαττώνονται, σε αντίθεση με εκείνους που συνδέονται με την παχυσαρκία, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Κάθε χρόνο, η αναφορά σχετικά με τα περιστατικά καρκίνου στοχεύει στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών στους υγειονομικούς, ώστε να επικοινωνούν σωστά την πάθηση, τις θεραπευτικές επιλογές και την πρόγνωση στους ασθενείς.

Ωστόσο, ο Islami αναφέρει πως στόχος είναι οι οδηγίες αυτές και τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, να απευθύνονται και στο ευρύτερο κοινό, ώστε να υπάρχει γνώση και ευαισθητοποίηση.

«Ελπίζουμε πως οι ηγέτες και εκείνοι που διαμορφώνουν πολιτικές υγείας, θα λάβουν υπόψιν τους τα ευρήματα της μελέτης μας. Πολλά από αυτά τα προβλήματα απαιτούν λύσεις που μόνο σε επίπεδο πολιτικών δημόσιας υγείας μπορούν να δοθούν, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη», αναφέρει.

καρκίνοςfront-stories